Στην Αθήνα την Παρασκευή η Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Συνάντηση με το N. Δένδια

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ θα έχει στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα, (28 – 29 Ιουλίου), της πρώτης επίσκεψης της στη χώρα μας, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, ο ο Nίκος Δένδιας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την 11:15η κατ’ ιδίαν συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Εν συνεχεία, την 12:45η, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων. Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Στη Λευκωσία αύριο ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο μακαριώτατο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Χρυσόστομο Β’. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα εκφωνήσει ομιλία.

Περίπου την 13:00η θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο (περίπου την 13:20η).

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και συντονισμού των δύο χωρών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Αναμένεται, δε, να εστιάσουν στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της επικείμενης νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP, στην κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα ΕΕ και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος, κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις, διαδοχικά, με τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ) και Νίκο Χριστοδουλίδη (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ).

Συνάντηση με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ

Στο Παρίσι θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την προσεχή Παρασκευή 29 Ιουλίου, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας μετά από τις γαλλικές εκλογές, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Ο προηγούμενος Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν ιβ Λε Ντριάν, είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τις συνομιλίες αναμένεται να τεθούν τα ακόλουθα ζητήματα:

– Η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

– Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.

– Η νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να εξεταστούν οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

– Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

– Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τα Σκόπια, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς και η συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Ρουάντα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα Βινσέντ Μπιρούτα, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Είχαν ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων, σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Δένδια στο Κιγκάλι τον Νοέμβριο και της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα στην Αθήνα τον Μάιο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ