Η Μόσχα καλεί την Άγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία με μια εισβολή

Το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία διεξάγοντας εκεί μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, πριν από τις συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα στη Ρωσία ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη. Όμως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το θέμα αυτό «θα αποτελέσει ασφαλώς αντικείμενο των συνομιλιών» που θα έχουν σήμερα οι Πούτιν και Ερντογάν στο θέρετρο του Σότσι στη νότια Ρωσία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο τούρκος πρόεδρος απειλεί εδώ και μήνες να αρχίσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να απωθήσει τους κούρδους μαχητές, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Τουρκία εκτιμά πως η ασφάλειά της απειλείται από την παρουσία στα σύνορά της αυτών των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που η Άγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη, ο Πούτιν είχε ήδη εκφράσει στον Ερντογάν την αντίθεσή του σε μια νέα τουρκική εισβολή.

Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, οι δύο πρόεδροι θα συνομιλήσουν επίσης για την Ουκρανία, όπου η Μόσχα διεξάγει από το Φεβρουάριο στρατιωτική επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ