Νέα μελέτη Λύτρα για τον κορωνοϊό: Πολύ υψηλή θνητότητα στους εκτός Covid ΜΕΘ

Σημαντικά και σοκαριστικά ευρήματα αναδεικνύει η νέα ενημερωμένη μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η οποία, αποτελεί, ουσιαστικά τη συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκδώσει με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα.

Η νέα μελέτη αφορά τη θνητότητα διασωληνωμένων με covid-19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως τον Απρίλιο 2022, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 21%.

Συγκεκριμένα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%.

Επομένως, εκτός από το σχεδόν 98% που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, η μελέτη, τονίζει ότι σχεδόν το 73% πέθαναν εντός ΜΕΘ.

Παράλληλα, η θνητότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, όμως ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Επιπλέον η μελέτη συνάγει ότι ο εμβολιασμός στο στάδιο της διασωλήνωσης δεν είχε καμία θετική επίδραση, αλλά μόνο η ποιότητα της περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή, στη μελέτη καταγράφεται ότι από τον Αύγουστο του 2021 θάνατοι και διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά, ενώ η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, επιδεινώνει το πανδημικό κύμα, το οποίο, προς την άνοιξη παρουσίασε αποκλιμάκωση.

Πηγή: m.naftemporiki.gr