Μερική έκλειψη Ηλίου ορατή και στην Ελλάδα σήμερα 25η Οκτωβρίου

Μια μερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.

Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει την 12:36η μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί την 13:43η και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί την 14:51η. Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει την 12:30η, θα κορυφωθεί την 13:38η και θα τελειώσει την 14:46η.

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει την 7η Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή την 20η Απριλίου, μία σεληνιακή την 5η-6η Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή την 14η Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή την 28η-29η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ