Το Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας ξεκίνησε στην Τεχνόπολη

Το Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας (Athens Science Festival 2022), με θέμα «Κόσμοι του Αύριο» («Worlds of Tomorrow»), πραγματοποιείται από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Περίπου 130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, 70 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 25 εργαστήρια για παιδιά, 15 workshops, 20 ομιλίες, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, διαγωνισμοί, stand-up science και ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία συνθέτουν το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό σκηνικό του φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2014. Φέτος, έπειτα από τρία χρόνια απουσίας του λόγω πανδημίας, επιστρέφει και πάλι δια ζώσης, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους, από το πρωί μέχρι το βράδυ, να ανακαλύψουν την επιστήμη μέσα από την τέχνη, τη διάδραση και το παιχνίδι.

Με έμπνευση από τη στρατηγική διερεύνηση διαφόρων πιθανών εκδοχών του μέλλοντος (Foresight), το φετινό φεστιβάλ παρουσιάζει «Κόσμους του Αύριο», μαζί με έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η αειφόρος ανάπτυξη. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά εκθέματα, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την υπολογιστική όραση, θα προγραμματίσουν και θα οδηγήσουν το δικό τους Minibot, θα ταξιδέψουν νοητά στο ηλιακό μας σύστημα και θα ανακαλύψουν τον ρόλο που συντελεί η δορυφορική τεχνολογία στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Για μια ακόμη χρονιά προσκεκλημένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επιχειρήσουν μέσα από τις ομιλίες τους να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από σύγχρονα ζητήματα. Θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη το επόμενο βήμα στην εκπαίδευση; Η κλιματική αλλαγή μπορεί να διαμορφώσει γενιές με οικολογική συνείδηση; Πώς η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη μεταμορφώνει την τέχνη και την επιστήμη; Είναι τα σκουπίδια οι πρώτες ύλες του μέλλοντος; Τι κοινό έχουν τα κόμιξ με την επιστήμη και την τεχνολογία; Πώς μπορεί η επιστήμη να κάνει τη γη ένα καλύτερο μέρος να ζεις; Μπορεί ένα μικροσκόπιο να παίξει μουσική;

Το Athens Science Festival 2022 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών και άλλων φορέων. Συμμετέχουν με ξεχωριστές δράσεις τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το ΕΛΚΕΘΕ, το ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το ΕΚ Αθηνά, το ΙΙΒΕΑΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το «παρών» δίνουν επίσης, για άλλη μια χρονιά, πλήθος εκπαιδευτικών οργανισμών, εταιρειών, ιδρυμάτων και μουσείων, με ειδικά σχεδιασμένα δρώμενα για όλες τις ηλικίες.

Μερικές από τις δράσεις του Athens Science Festival 2022:

– Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ θα συνδυάσει σε μια συζήτηση «Κόμιξ, Επιστήμη και Τεχνολογία» και θα αναδείξει, σε μια άλλη, πόσο δημιουργική είναι πραγματικά η τεχνητή νοημοσύνη. Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και τα Τμήματα Γεωλογίας των Πανεπιστημίων Πατρών και Αθήνας θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στο απολιθωμένο παρελθόν του κόσμου και θα συστήσουν στα παιδιά τη Γεωλογία μέσα από την καθημερινή ζωή.

– Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το ΙΙΒΕΑΑ της Ακαδημίας Αθηνών και το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου θα παρουσιάσει προγράμματα χρήσης Υπερυπολογιστών (HPC) μέσα από διαδραστικές επιστημονικές εφαρμογές και βιντεοπαιχνίδια, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα παρουσιάσει ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της.

– Μέσα από διαδραστικά εκθέματα, οι επισκέπτες του Fiber Lab by Cosmote θα ανακαλύψουν τον κόσμο των οπτικών ινών. Τις πρωινές ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ, παιδιά 10-15 ετών θα συμμετέχουν σε εργαστήρια και θα δημιουργούν το δικό τους περισκόπιο εξερευνώντας τη σχέση τεχνολογίας-οπτικών ινών.

– Ο επιστήμονας Michael Londesborough θα παίξει με το Πλαστικό σε ένα εντυπωσιακό «σόου» πειραμάτων χημείας, η Ιουλία Δεσποινούδη του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer θα αναδείξει τη δύναμη της ανάπτυξης δεξιοτήτων στην Τεχνολογία και ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Χαρμανδάρης θα «ταξιδέψει» σε νέους κόσμους του σύμπαντος χρησιμοποιώντας εικόνες από το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

– Διαγωνισμός αθλητικής ρομποτικής ποδοσφαίρου και σούμο, σε διοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (HERO).

– Η διεθνώς βραβευμένη διαδραστική έκθεση «Πλανήτες στο Χέρι σου» («Planets in your Hand»), που διοργανώνει το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστρέφει. Μικροί και μεγάλοι θα αγγίξουν και θα αντιληφθούν δια της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες του κάθε πλανήτη, όπως τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο.

– Ο Mr Chem στο εργαστήριό του θα ετοιμάζει μαζί με τα παιδιά πειράματα με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

– Θα υπάρξει ακόμη μια ταχυδακτυλουργική παράσταση από τους Amazing Dio & Elina, ενώ ερασιτέχνες αστρονόμοι θα κάνουν βραδινή αστροπαρατήρηση το Σαββατοκύριακο με τηλεσκόπια και ουρανογραφία με χρήση λέιζερ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχει στη διεύθυνση: www.athens-science-festival.gr

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/festival/athens-science-festival-2022/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ