New York Times: Eπικίνδυνος για τους γείτονές του ο Ερντογάν

«Οι εκλογές πλησιάζουν, ο Ερντογάν ανεβάζει ξανά την ένταση με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου των New York Times, με συντάκτη τον Steven Erlanger, ο οποίος αναφέρεται στην πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα ενόψει εκλογών.

“Την περασμένη εβδομάδα σε ένα κλειστό δείπνο στην Πράγα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόταν σε 44 Ευρωπαίους ηγέτες όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τον διέκοψε και ξεκίνησε την επίθεση” τονίζεται στο άρθρο.

“Πριν βγει από την αίθουσα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για ανειλικρίνεια σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών στο ανατολικό Αιγαίο και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι συντάσσεται με τα μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο” γράφει ο Erlanger και προσθέτει:

“Ενώ οι άλλοι, έκπληκτοι και ενοχλημένοι, τελείωσαν το δείπνο τους, ο Ερντογάν απείλησε με εισβολή την Ελλάδα. «Μπορεί να φτάσουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είπε. Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν αυτό σήμαινε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Στην πραγματικότητα το καταλάβατε».

Αυτό το ξέσπασμα ήταν το τελευταίο από τον Ερντογάν. Καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες πριν από τις εκλογές την άνοιξη, εντείνει τις απειλές κατά του συμμάχου του στο ΝΑΤΟ από το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά γεράκια και οι υπερεθνικιστές.

Ενώ λίγοι διπλωμάτες ή αναλυτές προβλέπουν πόλεμο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των Ευρωπαίων διπλωματών ότι ένας πολιτικά απειλούμενος Ερντογάν είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του – και ότι μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

Ο Ερντογάν χρειάζεται μια κρίση για να ενισχύσει την ασταθή του θέση μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, δήλωσε ένας διπλωμάτης που ειδικεύεται στην Τουρκία, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Και αν δεν του δοθεί η ευκαιρία για κάτι τέτοιο, είπε ο διπλωμάτης, μπορεί να δημιουργήσει μία.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, απειλούν τώρα να προσθέσουν μια δύσκολη νέα διάσταση στις προσπάθειες της Ευρώπης να διατηρήσει την ενότητά της απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συσσωρευμένες οικονομικές επιπτώσεις της.

Ήδη, ο Ερντογάν έχει γίνει ένας ενοχλητικός και απρόβλεπτος σύμμαχος για τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ. Οι οικονομικές του προκλήσεις και η επιθυμία του να χαράξει μια σταθερή σφαίρα ασφάλειας για την Τουρκία σε μια σκληρή γειτονιά τον ώθησαν όλο και πιο κοντά στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν έχει κερδίσει κάποιο καταφύγιο από την ανοιχτή κριτική των συμμάχων λόγω των προσπαθειών του να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ειδικά στη συμφωνία για να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Ωστόσο, αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και συνεχίζει να παίρνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ενώ ζητά από τη Μόσχα να καθυστερήσει την πληρωμή για την ενέργεια.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν συνάντησε τον Πούτιν στο Καζακστάν, όπου συζήτησαν τη χρήση της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου για την εξαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου μετά την καταστροφή των αγωγών προς τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Όμως είναι η κλιμακούμενη ρητορική κατά της Ελλάδας που τραβάει πλέον την ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Σινάν Ούλγκεν, διευθυντής του EDAM, ενός ερευνητικού ιδρύματος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι φυσικά υπήρχε μια προεκλογική πτυχή στις ενέργειες του Ερντογάν. Υπήρχαν όμως επίσης βαθιά ριζωμένα προβλήματα που ευνοούν τη χρόνια αστάθεια και τις επικίνδυνες εντάσεις. «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια σειρά από ανεπίλυτες διμερείς διαφορές», είπε, «και αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον κάθε φορά που ένας πολιτικός στην Άγκυρα ή στην Αθήνα θέλει να αυξήσει τις εντάσεις»”.

Στη συνέχεια του άρθου του ο Erlanger τονίζει ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό και οι εντάσεις με την Ελλάδα είναι ένας εύκολος και παραδοσιακός τρόπος για να αποσπάσει την προσοχή και να συγκεντρώσει την υποστήριξη.

Πηγή: ertnews.gr