Ερευνητές «χρονολόγησαν» το ιστορικό του καρκίνου

ιστορικό καρκίνου

Ομάδα ερευνητών ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα κατάφεραν για πρώτη φορά να χρονολογήσουν το ιστορικό του καρκίνου στον οργανισμό ενός ασθενούς αναγνωρίζοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα διαφορετικά στάδια. Από το πρώτο στάδιο μέχρι και τον θάνατο.

Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους γιατρούς να αντιληφθούν πόσο χρόνο χρειάστηκαν οι όγκοι για να αναπτυχθούν, πότε έγινε για πρώτη φορά μετάσταση και πότε γίνονται ανθεκτικοί σε μια θεραπεία. Αυτό συμβάλει σημαντικά στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ογκολογίας “Annals of Oncology” και οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, με επικφαλής τον δρα Νικόλα Βαλέρι του Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου ανέλυσαν μια περίππτωση καρκίνου του εντέρου με μεγάλη λεπτομέρεια, αναφέροντας όλες τις λεπτομέρειες το πλήρες γονιδίωμα κάθε όγκου του ασθενούς, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με τη νόσο το 2008 και πέθανε το 2015 μετά από μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Η γεντική ανάλυση με μαθηματικά μοντέλα φαίνεται να βοήθησε στην “χαρτογράφηση” της εξέλιξης του καρκίνου από τα λίγα αρχικά κύτταρα σε μια τοποθεσία του σώματος μέχρι την ανάπτυξη του όγκου και σε άλλα σημεία.

Ο συγκεκριμένος ασθενής διαγνώσθηκε με καρκίνο με καθυστέρηση, πέντε τουλάχιστον χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της νόσου. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο καρκίνος άρχισε να κάνει την πρώτη μετάσταση στους πνεύμονες και στον θυρεοειδή μέσα σε μόνο ένα έτος μετά την πρώτη εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων, πολύ νωρίτερα από ό,τι έως τώρα θεωρείτο πιθανό. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη για τους ερευνητές ήταν ότι ενώ αρχικά ο καρκίνος εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε άλλα όργανα, στη συνέχεια έμεινε σε αδράνεια για αρκετά χρόνια, αντί να συνεχίσει να εξαπλώνεται με επιθετικό ρυθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ