Τα πρώτα σημάδια του Λύκου: Πως αντιμετωπίζεται

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, είναι η πιο κλασσική μορφή ρευματικής αυτοάνοσης πάθησης, η οποία αφορά 500.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι γυναίκες. Ο Λύκος είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προσβάλλει τις αρθρώσεις, τους μύες, το δέρμα, τους νεφρούς, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε κάθε ασθενή όμως εκδηλώνεται διαφορετικά.

Τι είναι ο Λύκος; Είναι μεταδοτικός ή κληρονομικός;
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος δεν είναι ούτε κληρονομικός ούτε μεταδίδεται.
Για την σωστή αντιμετώπισή του κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία γίνεται από ρευματολόγο.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα όπως η πεταλούδα στα μάγουλα ήτση μύτη, απώλεια μαλλιών αλλά και πλευρίτιδα, νεφρική νόσος, φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες και αρτηρίες είναι μερικά από τα συμπτώματα.
Πως αντιμετωπίζεται
Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός χειροτερεύει στους περισσότερους ασθενείς τα δερματικά εξανθήαμτα. Η έκθεση μπορεί να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του λύκου με πυρετό αρθραλγίες, ακόμη φλεγμονές που περιλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα. Σήμερα τα φάρμακα που κυρίως χρησιμοποιούνται είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα ανθελονοσιακά, τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του CD20 μορίου στην επιφάνεια των Β-κυττάρων, για βαριές ανεξέλεγκτες στη συμβατική θεραπεία περιπτώσεις.