Νέο κύμα χιονοπτώσεων από το απόγευμα: Σε πλήρη κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα:

Χιονοπτώσεις

1) Σήμερα Δευτέρα (06/02/2023) οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική χώρα και νότια χώρα θα συνεχιστούν και από αργά το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

2) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2023) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης.

Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά).

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σε πλήρη κινητοποίηση ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας. Ο περιφερειάρχης σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί θερμά το προσωπικό της Περιφέρειας, τους αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της Διοίκησης «που εργάζονται νυχθημερόν για τη διευκόλυνση των πολιτών», αλλά και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη, την πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων, τους δημάρχους και τα αρμόδια στελέχη των δήμων. Επίσης, ιδιαιτέρως ευχαριστεί τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για την άριστη συνεργασία, ως προς την εξυπηρέτηση νεφροπαθών, με τα οχήματα της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας :«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας επιχειρεί στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας από τις πρώτες πρωινές ώρες με 126 μηχανήματα και προσωπικό υπό τις οδηγίες του κ. Πατούλη και τον συντονισμό του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη, ως εξής:

61 μεγάλα εκχιονιστικά, 27 μικρά εκχιονιστικά 4Χ4 για δημοτικούς δρόμους και καθαρισμό δρόμων όπου υπάρχει ανάγκη π.χ. οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία όπως το Νοσοκομείο Παίδων και το Σισμανόγλειο, 35 φορτωτές JCB για μεταφορά άλατος και αποχιονισμό και 3 πλατφόρμες απομάκρυνσης εγκλωβισμένων οχημάτων. Παράλληλα, με 4 οχήματα 4Χ4 η Περιφέρεια σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί από το πρωί περιστατικά μεταφοράς νεφροπαθών, ενώ τα οχήματα είναι διαθέσιμα και για κάθε συμπολίτη μας που έχει άμεση ανάγκη διακομιδής σε δομή Υγείας ή έχει εγκλωβιστεί στην οικία του.

Σε ό,τι αφορά τον εκχιονισμό των δρόμων, προτεραιότητα δόθηκε στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες όπως είναι η Κηφισού, η Αθηνών – ΝΕΟΑΚ-παράπλευρο Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, με τον τελευταίο να χρήζει ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, αφού η Ν.Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας περιοδικά διέκοπτε την λειτουργία των λεωφόρων Μεσογείων, Κηφισίας, Λαυρίου κ.ο.κ. οι οποίες παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, παρέμειναν συνεχώς ανοιχτές. Μόνο η Κατεχάκη τα ξημερώματα της Δευτέρας έκλεισε προληπτικά για 45 λεπτά, σε συνεννόηση με την Τροχαία προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα αποχιονισμός, ενώ ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση και στη λεωφόρο Σχιστού, η οποία έκλεισε για περίπου 1 ώρα, τις βραδινές ώρες.

Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας στη λεωφόρο Κηφισού φτάνει μέχρι τον κόμβο της Αττικής Οδού και πέραν αυτού του σημείου, την αρμοδιότητα συντήρησης έχει η Νέα Οδός, ενώ ο αποκλεισμός ή μη της οδού, εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Τροχαίας. Επισημαίνεται πως καταλυτική είναι η συνδρομή του βαρέος οχήματος – Jet Broom – με ειδική λεπίδα 5,5 μέτρων μήκους, ικανού για αποχιονισμό 2 λωρίδων ταυτόχρονα με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα (50-60km/hr), ψεκασμό θερμού αέρα και χωρητικότητα αλατιού 9 τόνους, χάρη στο οποίο παρέμειναν ανοιχτοί οι μεγάλοι οδικοί άξονες: Κηφισού, Κατεχάκη, Μεσογείων και Κηφισίας, ενώ συνέδραμε και στην στην Αττική οδό στην έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού.

Επίσης για την ταχύτερη τροφοδοσία των μηχανημάτων αποχιονισμού, λειτουργούν 9 υπαίθριοι αποθηκευτικοί χώροι αντιπαγετικού αλατιού όπου είχαν πρόσβαση και οι όμοροι Δήμοι, στους οποίους σχεδόν καθολικά τους χορηγήθηκε επιπρόσθετη ποσότητα 250 τόνων αλατιού. Τέλος, η Περιφέρεια ενημερώνει ότι θα υπάρξει προληπτική ρίψη αλατιού στο οδικό δίκτυο τις πρώτες βραδινές ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ