Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στην Μπαχμούτ, ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο

Σφοδρές μάχες διεξάγονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην Μπαχμούτ, το «καυτό σημείο» το μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να ζητά επίμονα από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη καθώς η κατάσταση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.

Ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ επέκρινε την «επιφυλακτικότητα» της Δύσης, που διστάζει να εφοδιάσει την Ουκρανία με σύγχρονα μαχητικά, υποστηρίζοντας ότι «θα στοιχίσει περισσότερες ζωές Ουκρανών».

Παράλληλα, ο Ρεζνίκοφ δεσμεύτηκε ότι τα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που πρόκειται να προμηθευτεί προσεχώς η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πληγούν στόχοι στο ρωσικό έδαφος αλλά μόνο στις κατεχόμενες ζώνες. Ορισμένες δυτικές χώρες ανησυχούσαν ότι τα όπλα αυτά θα κλιμάκωναν τη σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο ρωσικός στρατός, με τη βοήθεια των μισθοφόρων της Βάγκνερ, προσπαθεί από το καλοκαίρι να καταλάβει την Μπαχμούτ, μια πόλη που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και όπου και οι δύο πλευρές καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι πέτυχαν μικρά εδαφικά κέρδη και ελπίζει ότι θα σπάσει την αντίσταση των Ουκρανών με την κατάληψη της κοντινής κωμόπολης Σολεντάρ και, πιο πρόσφατα, του χωριού Μπλαγκοντάτνε.

«Λυσσαλέες μάχες έγιναν στα βόρεια προάστια (της Μπαχμούτ) για κάθε δρόμο, κάθε σπίτι, κάθε σκάλα», είπε ο ιδρυτής της Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της οργάνωσής του. «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν υποχωρούν, μάχονται μέχρι και τον τελευταίο άνδρα», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή υποχώρηση από την Μπαχμούτ, ο Ρεζνίκοφ διαβεβαίωσε ότι η πόλη αυτή παραμένει «ένα οχυρό, ένα σύμβολο» αλλά η απόφαση επαφίεται στο γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού.

“Η ζωή είναι μικρή”

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρακολούθησαν μια λειτουργία στο υπόγειο μιας εκκλησίας, παρουσία καμιά εικοσαριά πιστών. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο Ουκρανοί στρατιώτες. Τρεις γυναίκες έψαλλαν ύμνους ενώ ακούγονταν οι οβίδες των όλμων σε απόσταση. Ο χώρος φωτιζόταν μόνο από κεριά και μια φορητή λάμπα που χρησιμοποιούσαν οι δύο ιερείς.

«Σήμερα, προσευχήθηκα να πάνε όλα καλύτερα για μένα μετά τον θάνατό μου», είπε ο Σεραφείμ Τσερνίχοφ, 20 ετών, βγαίνοντας από την εκκλησία. «Χθες τη νύχτα, ένας πύραυλος έπεσε στον κήπο μου και μια αδέσποτη σφαίρα μπήκε στο σπίτι μου, θα μπορούσε να με χτυπήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι σύντομη, μπορεί να πεθάνω τώρα ή σε 30 χρόνια. Αν σκοτωθώ, αυτό θα είναι το θέλημα του Θεού», πρόσθεσε με καρτερία.

Η Λιουμπόφ Αβραμένκο, 84 ετών, προσευχήθηκε «για την ειρήνη». «Καθόμαστε στο υπόγειο, χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό», είπε η ηλικιωμένη γυναίκα.

«Προσευχήθηκα για τη χώρα μου, για την Ουκρανία, για την οικογένειά μου. Είμαι βέβαιη ότι όλα τα τελειώσουν σύντομα», θέλει να πιστεύει η Σβετλάνα Μπόικο, 51 ετών.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση «περιπλέκεται» στο μέτωπο και ιδίως στην Μπαχμούτ, την οποία έχει υποσχεθεί ότι δεν θα εγκαταλείψει αλλά θα την υπερασπιστεί «για όσο διάστημα χρειάζεται». Ανέφερε επίσης το Βουγλεντάρ, που δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις και το Λιμάν, μια πόλη που ανακατέλαβαν πέρσι οι Ουκρανοί. «Ο κατακτητής κινητοποιεί ολοένα και περισσότερες δυνάμεις για να σπάσει την άμυνά μας», τόνισε.

Πέντε τραυματίες στο Χάρκοβο

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίτερα από δύο ρωσικά πλήγματα στο κέντρο του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε ότι αναμένει μια ευρεία ρωσική επίθεση εντός του Φεβρουαρίου. Τα όπλα που δίνει η Δύση στη χώρα του δεν θα έχουν φτάσει ακόμη στην Ουκρανία αλλά «έχουμε πόρους και αποθέματα για να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε.

Ο Ρεζνίκοφ ανακοίνωσε επίσης ότι η εκπαίδευση στον χειρισμό των αρμάτων Leopard θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα. Οι παραδόσεις αυτών των δυτικών όπλων είναι κρίσιμης σημασίας για το Κίεβο και προκάλεσαν την οργή της Μόσχας που απειλεί με κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σήμερα εξάλλου τίθεται σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που μεταφέρονται δια θαλάσσης, ένα μέτρο που το Κρεμλίνο το χαρακτηρίζει «αρνητικό» και λέει ότι «θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο» τις αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ