Αντίστροφη μέτρηση για την Φόρμουλα 1: Το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2023

Τον αριθμό-ρεκόρ των 23 γκραν πρι περιλαμβάνει η νέα περίοδος της Φόρμουλα Ένα, η οποία αρχίζει αύριο στο Μπαχρέιν (5/3).

Υπενθυμίζεται ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα του πρωταθλήματος για το 2023 περιλάμβανε αρχικά 24 αγώνες, ωστόσο ματαιώθηκε γι’ ακόμη μια χρονιά εξαιτίας του κορωνοϊού το γκραν πρι στην Κίνα, το οποίο λόγω της πανδημίας διεξήχθη για τελευταία φορά το 2019. Έτσι, δημιουργήθηκε μια… τρύπα τεσσάρων εβδομάδων στο αγωνιστικό πρόγραμμα, από το γκραν πρι της Αυστραλίας έως αυτό στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι δεν θα καλυφθεί αυτό το κενό από κάποιον άλλο αγώνα.

Στο ημερολόγιο προστίθεται το γκραν πρι του Λας Βέγκας, το οποίο θα είναι ο προτελευταίος αγώνας της χρονιάς και ο τρίτος επί αμερικανικού εδάφους, καθώς ήδη στο πρόγραμμα υπάρχουν το γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών (στο Όστιν του Τέξας) και το γκραν πρι του Μαϊάμι. Η «αυλαία» της νέας περιόδου στη Φόρμουλα Ένα θα ανοίξει αύριο 5η Μαρτίου στο Μπαχρέιν, ενώ το γκραν πρι του Αμπού Ντάμπι θα είναι γι’ ακόμη μια χρονιά το τελευταίο γκραν πρι της περιόδου την 26η Νοεμβρίου. Ο αγώνας στο Κατάρ, ο οποίος θα διεξαχθεί 8 Οκτωβρίου, επιστρέψει μετά από απουσία ενός έτους, ενώ, σε σχέση με το ημερολόγιο του 2022, «κόπηκε» το γκραν πρι της Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να «χωρέσουν» οι 24 αγώνες, το βελγικό γκραν πρι, το οποίο ήταν παραδοσιακά το πρώτο γκραν πρι μετά την καλοκαιρινή διακοπή, μετατέθηκε στο τέλος Ιουλίου και θα είναι το τελευταίο του πρώτου… μέρους της περιόδου. Επίσης, σε μια προσπάθεια των μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού να βελτιστοποιήσουν όλα τα αγωνιστικά προγράμματα των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων της FIA, δεν διεξάγεται γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα την 11η Ιουνίου, προκειμένου να μην συμπέσει με τον φημισμένο αγώνα 24 ωρών του Λε Μαν που είναι προγραμματισμένος για το διήμερο 10-11/6.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Φόρμουλα Ένα για το 2023 έχει ως εξής:

5 Μαρτίου Μπαχρέιν (Σακχίρ)

19 Μαρτίου Σαουδική Αραβία (Τζέντα)

2 Απριλίου Αυστραλία (Μελβούρνη)

30 Απριλίου Αζερμπαϊτζάν (Μπακού)

7 Μαΐου Μαϊάμι

21 Μαΐου Εμίλια Ρομάνια (Ίμολα)

28 Μαΐου Μονακό (Μόντε Κάρλο)

4 Ιουνίου Ισπανία (Βαρκελώνη)

18 Ιουνίου Καναδάς (Μόντρεαλ)

2 Ιουλίου Αυστρία (Σπίλμπεργκ)

9 Ιουλίου Μ. Βρετανία (Σίλβερστοουν)

23 Ιουλίου Ουγγαρία (Βουδαπέστη)

30 Ιουλίου Βέλγιο (Σπα-Φρανκορσάμπ)

27 Αυγούστου Ολλανδία (Ζάντφορτ)

3 Σεπτεμβρίου Ιταλία (Μόντσα)

17 Σεπτεμβρίου Σιγκαπούρη

24 Σεπτεμβρίου Ιαπωνία (Σουζούκα)

8 Οκτωβρίου Κατάρ (Λουσάιλ)

22 Οκτωβρίου ΗΠΑ (Όστιν)

29 Οκτωβρίου Πόλη του Μεξικού

5 Νοεμβρίου Σάο Πάουλο

18 Νοεμβρίου Λας Βέγκας

26 Νοεμβρίου Άμπου Ντάμπι (Νησί Γιάς)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ