Αίγυπτος: Αγωγή κατά του Netflix για την …μαύρη Κλεοπάτρα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τρέιλερ ενος ντοκιμαντέρ από το Netflix που παρουσιάζει την Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα ως …μαύρη!

Στην Αίγυπτο ένας δικηγόρος ο Mahmoud al-Semary κατέθεσε αγωγή στην Εισαγγελία για να κλείσει η πλατφόρμα του Netflix στην χώρα, μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ του «Queen Cleopatra» σύμφωνα με το egyptindependent.com.

Ο δικηγόρος ζήτησε να ληφθούν σοβαρά νομικά μέτρα κατά των υπευθύνων για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και ατηγόρησε την ομάδα διαχείρισης του Netflix για τη συμμετοχή της σε «αυτό το έγκλημα».

Απαίτησε επίσης μια διεξοδική έρευνα για τις τηλεοπτικές υπηρεσίες που μεταδίδει το Netflix στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την καταγγελία: «Τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει η πλατφόρμα Netflix δεν συμμορφώνονται με τις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, ειδικά τις αιγυπτιακές».

Πρόσθεσε ότι το τρέιλερ της ταινίας, που προσέλκυσε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται σε αντίθεση με την αιγυπτιακή ιστορία.

Η υπόθεση είπε ότι το ντοκιμαντέρ προωθεί τον αφροκεντρισμό και στοχεύει στη διαστρέβλωση και την εξάλειψη της αιγυπτιακής ταυτότητας.

Στην καταγγελία, η οποία παραδόθηκε στη Εισαγγελία, κατηγορούνται επίσης οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ και της διαχείρισης της πλατφόρμας για «πλαστογραφία».

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass περιέγραψε την απεικόνιση της Βασίλισσας Κλεοπάτρας ως «παραποίηση γεγονότων», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι εντελώς ψεύτικο. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ξανθιά, όχι μαύρη».

Η Βασίλισσα Κλεοπάτρα, η τελευταία ηγεμόνας της δυναστείας των Πτολεμαίων, γεννήθηκε το 69 π.Χ. και πέθανε το 30 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ηλίας Σιατούνης