Ελληνικός Χρυσός: Στρατηγική επένδυση 60 εκατ. δολ. στις Σκουριές

Συμφωνία για την επένδυση 60 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για το έργο των Σκουριών ανακοίνωσαν σήμερα η Ελληνικός Χρυσός, και η μητρική της, Eldorado Gold Corporation.

Το μεταλλείο των Σκουριών περιλαμβάνει κοίτασμα χρυσού-χαλκού, που θα εξορυχθεί με συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας, η διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Η ανάπτυξη των Σκουριών αναμένεται να δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 θέσεις εργασίας στην περιοχή και περί τις 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου. Το κατασκευαστικό έργο έχει ξεκινήσει ξεκίνησε στις αρχές του 2023 και θα διαρκέσει περίπου 2,5 έτη.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη στρατηγική επένδυση της ΕΤΑΑ στο μετοχικό μας κεφάλαιο, την οποία αντιλαμβανόμαστε ως μία ακόμα επιβεβαίωση του έργου των Σκουριών και της στρατηγικής μας για την Ελλάδα», δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado. «Η σημερινή ανακοίνωση της επένδυσης της ΕΤΑΑ στο μετοχικό μας κεφάλαιο, σε συνδυασμό με τους Έλληνες δανειστές στην πρόσφατη συμφωνία χρηματοδότησης έργου, μας εξασφαλίζει στρατηγικούς εταίρους, καθώς προωθούμε τις Σκουριές στο στάδιο της εμπορικής παραγωγής.

Ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας ανέφερε ότι «Η σημαντικότητα του έργου των Σκουριών για την Ευρώπη μέσω του παραγόμενου χαλκού, ως στρατηγικού μετάλλου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού της σε κρίσιμες πρώτες ύλες, υπογραμμίζεται από τη σημερινή συμφωνία με την ΕΤΑΑ ως στρατηγικού επενδυτή για το έργο των Σκουριών. Πλέον, προχωράμε ολοταχώς, βάσει του προγραμματισμού μας, στην ολοκλήρωση της κατασκευής ενός υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απασχολήσουμε 1.400 επιπλέον ανθρώπους και θα ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την τοπική οικονομία».

«Χαιρόμαστε που η ΕΤΑΑ θα γίνει μέτοχος της Eldorado», δήλωσε η Natalia Lacorzana, Διευθύντρια Φυσικών Πόρων της ΕΤΑΑ. «Με αυτή την εμβληματική επένδυση σε μετοχές η ΕΤΑΑ, ως μακροπρόθεσμος επενδυτής, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ανάπτυξης και λειτουργίας του έργου των Σκουριών, σύμφωνα με τις βέλτιστες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές και με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών. Ο χαλκός έχει κρίσιμη σημασία για πολλές εφαρμογές στη σημερινή οικονομία και η ζήτησή του αναμένεται να αυξηθεί με την παγκόσμια στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα και τις εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένου ότι αυτοί οι δύο τομείς απαιτούν μεγάλους όγκους του συγκεκριμένου μετάλλου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ