Προ-τοποθέτηση πυροσβεστών: Απόλυτα πετυχημένη η Ευρωπαϊκή πιλοτική εφαρμογή στην Ελλάδα

Τον θετικό ρόλο του πιλοτικού προγράμματος για προ-τοποθέτηση (prepositioning) πυροσβεστών από έξι χώρες και εξοπλισμού στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και τον ρόλο της χώρας ως κόμβου για βοήθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, υπογράμμισε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λέναρσιτς σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων του European Newsroom, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες (την Πέμπτη 25/5) ερωτηθείς για το πώς μπορεί να συνδράμει το πρόγραμμα του prepositioning που δοκιμάστηκε στην Ελλάδα πέρυσι, απάντησε ότι η ιδέα του prepositioning «συζητήθηκε για πρώτη φορά όταν επισκέφτηκα την Ελλάδα μετά την πολύ κακή περίοδο των πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021 και ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που το ανέφερε και αυτό μετά το πήρε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και συνεργαστήκαμε πολύ καλά μαζί του έτσι ώστε να έχουμε το λεγόμενο πιλοτικό έργο της προ-τοποθέτησης το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Τα σχόλια που λάβαμε από όλους, από τη χώρα υποδοχής, την Ελλάδα, καθώς και από αυτές τις έξι χώρες (σημ. Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και Νορβηγία) που συνέβαλαν, ήταν απολύτως θετικά. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι για φέτος θα αυξήσουμε τις προ-τοποθετήσεις».

«Ζητήσαμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις χώρες που θα ήθελαν να φιλοξενήσουν τους πυροσβέστες του prepositioning, καθώς και από κράτη μέλη που θα ήταν πρόθυμα να στείλουν πυροσβέστες. Λάβαμε μια πολύ ισχυρή απάντηση. Σκοπεύουμε λοιπόν να έχουμε φέτος, αυτή την αντιπυρική περίοδο, περισσότερους από 400, πυροσβέστες προ-τοποθετημένους στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Και θα προέρχονται από περίπου δέκα κράτη μέλη. Πρόκειται λοιπόν για μια μεγάλη επέκταση σε σχέση με πέρυσι. Νομίζω ότι αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω γιατί είναι λογικό όταν υπάρχει πυρκαγιά, κάθε δευτερόλεπτο μετράει», προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Όσον αφορά τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβο, απάντησε ότι η χώρα, «έκανε αίτηση και προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μέρος της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας, και νομίζω ότι θα ήταν μία από αυτές που έλαβαν κάτι τέτοιο ακριβώς επειδή όταν προσπαθούμε να επιλέξουμε τις χώρες που προσφέρουν να φιλοξενήσουν δυνατότητες διάσωσης» επιδιώκεται να πληρούν κάποια κριτήρια. «Η προσφορά πρέπει να είναι καλή και ανταγωνιστική», ανέφερε ο κ. Λέναρσιτς.

«Η χώρα υποδοχής πρέπει να μπορεί να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, ναι, η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει μια σειρά από χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων» συμπλήρωσε. Ο Γιάνες Λέναρσιτς μιλώντας για τις περιόδους των πυρκαγιών, ανέφερε ότι παρατηρείται πως πλέον ξεκινούν νωρίτερα και διαρκούν περισσότερο, ενώ έφερε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας το 2017 και της Αυστρίας το 2021.

«Οι πυρκαγιές δεν περιορίζονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, στην περιοχή της Μεσογείου. Έχουμε και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Αυτή είναι λοιπόν η επόμενη τάση που είναι αρκετά προφανής, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι ασφαλής ή ότι έχει γλιτώσει από αυτό φαινόμενο. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε όχι μόνο όσον αφορά την ανταπόκριση. Ναι, πρέπει να αναβαθμίσουμε τις ικανότητές ανταπόκρισης μας σε όλα τα επίπεδα, εθνικό και ευρωπαϊκό, αλλά πρέπει επίσης να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της πρόληψης. Αυτός είναι και ο λόγος που δρομολογήσαμε επίσης το Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη των Πυρκαγιών, το οποίο περιέχει πολλές πρωτοβουλίες, πολλές συστάσεις προς τα κράτη μέλη. Και πάλι, δεν μπορούμε να επιβάλουμε οτιδήποτε στα κράτη μέλη γιατί αυτό είναι δική τους εθνική αρμοδιότητα. Αλλά εμείς μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει αυξημένη προθυμία των κρατών μελών να συνεργαστούν και να συνεργαστούν με εμάς γιατί, αυτού του είδους οι καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα».

Τέλος, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, επισήμανε ότι «τo καλοκαίρι του 2022 ήταν πιο θερμό καλοκαίρι της Ευρώπη και αυτό συνέβαλε στο γεγονός ότι είχαμε πολύ έντονη περίοδο από την άποψη των πυρκαγιών. Ήταν η δεύτερη χειρότερη περίοδος πυρκαγιών από όταν άρχισαν να τηρούνται τα αρχεία, τόσο όσον αφορά στον αριθμό των πυρκαγιών όσο και σχετικά με την έκταση που κάηκε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ