Πρωτομαγιά: Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Μεγάλες σε συμμετοχή και δυναμικές σε παλμό και ένταση ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν – Les peoples gagneront». Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης και διαδήλωσαν για τα αιτήματα της, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, μέλη συνδικάτων, κομμάτων και κινήσεων, στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο μετά τις έντεκα πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ. Σε αυτήν συμμετείχαν με τα δικά τους ξεχωριστά μπλοκ μέλη και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΜεΡΑ25 μαζί και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν συγκέντρωση, σε μικρή απόσταση, στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη και πορεία στο κέντρο της πόλης. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την πορεία του μπροστά στο ΥΜΑΘ. ‘Αλλοι διαδηλωτές συνέχισαν και κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη.

«Είναι ημέρα του απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να κατακτήσουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, που όσο κι αν θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι» τόνισε στην ομιλία του, στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανιδης και πρόσθεσε: «Είναι ημέρα απεργίας για το παρόν και το μέλλον. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης».

«Αυτή η Πρωτομαγιά, ας είναι μια αφετηρία νέων αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον. Για δικαιώματα, που θεωρούσαμε αυτονόητα, για μια ζωη με αξιοπρέπεια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΘ, Νίκος Φασφαλής.

«Τιμούμε τους εργατικούς αγώνες και στέλνουμε από δω το μήνυμα, ότι ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής» τόνισε ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε και να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων και για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας για την επόμενη μέρα» ανέφερε ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.

Την ίδια ώρα, Εργατικά Σωματεία , που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία, με κατάληξη στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε κατάθεση στεφάνων. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές άφησαν λουλούδια σε δύο σημεία στο ύψος της πλατείας Αγίας Σοφίας, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα δύο εργατικά δυστύχηματα.

Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παραστάσεις αλληλεγγύης προς εργαζόμενους άλλων χωρών που αγωνίζονται για τα εργατικά δικαιώματα, έξω από τα προξενεία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Οι εργάτες και πριν από εκατόν τριάντα χρόνια και σήμερα έδειξαν ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό» δήλωσε τον μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ Θανάσης Σγούρος και πρόσθεσε: «Αυτό το δρόμο πρέπει να επιλέξει και σήμερα ο λαός μας».

Τέλος, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δυνάμεις και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη το Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ, όπου άφησαν λουλούδια και απέδωσαν φόρο τιμής στους αγωνιστές και στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Δύο συγκεντρώσεις στα Χανιά

Με βροχερό καιρό και δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις τιμήθηκε στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο Χανίων με άλλους φορείς και κόμματα, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων στο Πασακάκι. Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς των διοργανωτών και κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα εκπρόσωποι από πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της αριστεράς και φορείς της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από την δημοτική αγορά της πόλης και πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Πάτρα

Με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, όπου κυριάρχησε το σύνθημα, «οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν», συμμετείχαν σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι, πολιτικά κόμματα κ.α.

Επίσης, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μαζί με τη δημοτική αρχή.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και σωματείων ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το εργατικό κέντρο.

Νωρίτερα, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της δημοτικής αρχής κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προς τιμήν των νεκρών εργατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ