Ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία: Η Μόσχα έπληξε 127 στόχους κι ετοιμάζει «υπερηχητική» επίθεση

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια, λίγες ώρες αφού η Ρωσία εξαπέλυσε μαζικές αεροπορικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται λίγο πριν από τους εορτασμούς για την “Ημέρα της Νίκης” εναντίον των Ναζί. Ο ρωσικός βομβαρδισμός 127 στόχων σε βόρεια, νότια και ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας σκότωσε τρεις πολίτες, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με το οποίο “οι δυνάμεις του Κρεμλίνου χρησιμοποίησαν άρματα, αυτόνομα αεροσκάφη, όλμους, πολεμικά αεροσκάφη, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και πυραύλους εδάφους-αέρος”.

Ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσαν έως και οκτώ πυραύλους κρουζ στη νότια περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας, δήλωσαν οι αρχές.

Ουκρανοί στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι ο αντιαεροπορικός συναγερμός είναι πιθανόν να ενεργοποιήθηκε από την απογείωση ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους οπλισμένου με υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 35 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Κίεβο στην τελευταία νυχτερινή επίθεση της Ρωσίας.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση συντριμμιών drone, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της πόλης του Κιέβου.

Συνολικά 1.679 άμαχοι, ανάμεσά τους 660 παιδιά, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από περιοχές γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης-, στον απόηχο της προειδοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), πως η κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο γίνεται «δυνητικά επικίνδυνη». Πρόκειται για εκκένωση των κατοίκων του Tokmak, πόλης στην πρώτη γραμμή της νότιας Ζαπορίζια, προς την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας.

Ο στρατός της Ουκρανίας αναμένεται να εξαπολύσει σύντομα την πολυσυζητημένη αντεπίθεση για να ανακαταλάβει εδάφη που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στη Ζαπορίζια.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί οβίδες φωσφόρου στο Μπαχμούτ. Έχουν δημοσιευτεί αρκετές εικόνες που έχουν καταγραφεί με κινητό τηλέφωνο, στις οποίες φαίνεται λευκός καπνός που είναι χαρακτηριστικός αυτού του τύπου όπλου.

Υπάρχουν και πάλι ζημιές σε δίκτυα διανομής στις περιοχές Ντόνετσκ, Χάρκοβο, Χερσώνα, Σούμι και Τσερνιχίφ, ανακοίνωσε στο μεταξύ η ουκρανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, Ukrenergo.

Πηγή: ertnews.gr