Αλ. Τσίπρας από Λέσβο: Κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό και πολίτη να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ

«Για εμάς προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα stonisi.gr της Λέσβου.

Με αφορμή το ναυάγιο της Πύλου, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι κατά τη διακυβέρνησή του η χώρα -και κυρίως τα νησιά-, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που ξέσπασε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνοντας ότι τότε «οι νησιώτες μας έδειξαν ευαισθησία, αλληλεγγύη, ανθρωπιά και ο κρατικός μηχανισμός, οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, είχαν όλοι έναν στόχο: να σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ευρωτουρκική συμφωνία που είχε συνάψει τότε η ΕΕ, με τα «θετικά» αλλά και τα «αρνητικά» της, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι παρά τις «μεγάλες δυσκολίες, καταφέραμε να έχουμε πάνω από 30.000 μετεγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφύγων, δηλαδή νόμιμες οδούς επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης προσφύγων, τόσο από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά όσο όμως και από την Τουρκία».

«Σήμερα έχουμε μια άλλη στρατηγική και άλλη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Ήμασταν τυχεροί, διότι οι ροές σταμάτησαν με την πανδημία. Ήμασταν τυχεροί διότι οι ροές μειώθηκαν δραστικά, εντούτοις, όμως, νομίζω ότι αυτή η πολιτική της Ευρώπης-φρούριο, βρίσκει τα όριά της», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη να «αλλάξει στρατηγική» η ΕΕ με μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο και αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε πως «υπάρχει θέμα προστασίας συνόρων, είτε θαλασσίων είτε χερσαίων», όπως «επιτάσσει η λογική», ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχει κι ένα διεθνές Δίκαιο το οποίο οφείλουμε να τηρήσουμε». «Και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Εικόνες σαν αυτές που ανέδειξαν οι “New York Times”, με επαναπροωθήσεις προσφύγων σε αυτοσχέδιες σχεδίες μέσα στη θάλασσα, είναι εικόνες ντροπής. Και είναι εικόνες ντροπής όχι μόνο, επαναλαμβάνω, διότι είναι απόλυτα αντίθετες με όσα ορίζει το διεθνές Δίκαιο, αλλά γιατί είναι και εικόνες που δεν συνάδουν με τις αξίες της πατρίδας μας. Με την αξία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, που είναι βασικό συστατικό του brand name που λέγεται Ελλάδα, ας το πω έτσι», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε «απολύτως προβληματική» τη «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ακολουθήσει μεθόδους και επιχειρησιακά σχέδια που δεν συνάδουν με τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο», «τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα το αξιακό, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τη στρατηγική και την εθνική γραμμή της χώρας σε κρίσιμα θέματα και κυρίως στις ελληνοτουρκικές διαφορές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πρωτογενή τομέα στη Λέσβο και γενικότερα στην Περιφέρεια, ενόψει της επερχόμενης κάλπης, μίλησε για «πολύ αρνητικές εξελίξεις», που αφορούν από την ακρίβεια μέχρι την κλιματική αλλαγή και τη νέα ΚΑΠ, «η οποία θα φέρει χαμηλότερα κονδύλια στην αγροτική παραγωγή», ενώ επέκρινε τα σχέδια της «απελθούσας κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη» να δώσει μόνο «500 εκατομμύρια ευρώ από τα 32 δισεκατομμύρια» του Ταμείου Ανάκαμψης στην αγροτική παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη «δέσμη προτάσεων» του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει εκτός από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, γενικότερη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μέσω του «μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου» αλλά και άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Σε ερώτηση γενικότερα για την αντιπαράθεση των δύο προγραμμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι μετά τις απανωτές κρίσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «είχε την “ τύχη” να είναι η μόνη κυβέρνηση μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, που είχε απολύτως χαλαρούς δημοσιονομικούς κανόνες, που δεν είχε την υποχρέωση να τηρήσει όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας» και ως εκ τούτου, «δεν εφήρμοσε και το πρόγραμμά του ο κ. Μητσοτάκης αυτά τα χρόνια». «Διότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για παράδειγμα, είναι το πρόγραμμα Πισσαρίδη, που τις θεωρεί “ζόμπι” και θέλει να κλείσουν οι περισσότερες απ’ αυτές. Βρέθηκε στη δυνατότητα να δώσει επιστρεπτέες προκαταβολές. Ταυτόχρονα και σε μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα. Είχε τη δυνατότητα να δώσει τα περίφημα pass και δεν εφήρμοσε το σχέδιό του», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και το δίλημμα είναι αν θα έχουμε την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα, τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή, σε πολύ πιο σκληρή εκδοχή, γιατί δεν θα υπάρχουν οι όροι της δημοσιονομικής επέκτασης ετούτη τη φορά, θα τελειώσουν τα pass, δεν θα μειωθεί όμως ο ΦΠΑ, άρα τι θα γίνει με την ακρίβεια; Δεν θα αυξηθούν οι δαπάνες για την Υγεία και θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο το οποίο είναι λίγο ανατριχιαστικό για τον μέσο άνθρωπο, η επιλογή ασθενών για παράδειγμα είναι κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι είναι ελκυστικό. Και ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι από τη μια πλευρά είναι αυτό το σχέδιο, απ’ την άλλη είναι το μόνο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, που είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει ο κύριος, ο βασικός πυλώνας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη «τάση συντηρητικοποίησης της κοινωνίας», αναφέρθηκε στην άρνηση των προοδευτικών κομμάτων να συνεργαστούν στο πλαίσιο της απλής αναλογικής και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «ορμπανοποίηση» της χώρας την επόμενη μέρα. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που ξεκίνησε θέλοντας να μοιάσει στον Μακρόν και τείνει να μοιάζει στον Όρμπαν με τις πολιτικές του. Και στο μεταναστευτικό και σε ό,τι έχει να κάνει με τη Δημοκρατία και σε ό,τι έχει να κάνει με την ενημέρωση», σημείωσε.

Κλείνοντας, απηύθυνε νέο κάλεσμα «σε κάθε δημοκρατικό και πολίτη της Λέσβου», «παρά τις πιθανές ενστάσεις, διαφωνίες που μπορεί να έχει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη», να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ για «να μπορέσει να αποτρέψει αντικοινωνικές πολιτικές, να μπορέσει να στηρίξει τον παραγωγό, τον αγρότη, τους μη προνομιούχους πολίτες, τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους νέους ανθρώπους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ