Ημέρα εθνικού πένθους η Τετάρτη στην Ιταλία, ημέρα της κηδείας του Μπερλουσκόνι

Η σορός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να μεταφερθεί μέσα στην ημέρα στην βίλα του στο Άρκορε, λίγο έξω από το Μιλάνο.

Η κηδεία του, δημοσία δαπάνη, είναι πολύ πιθανό να τελεσθεί την Τετάρτη στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε δήλωση του για τον θάνατο του Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι “ήταν ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος “σφράγισε την ιστορία της Ιταλικής Αβασίλευτης Δημοκρατίας”.

“Ως ηγέτης συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην ιταλική πολιτική και διετέλεσε πρωθυπουργός τέσσερις φορές”, συμπλήρωσε ο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε, τέλος, στη “μεγαλη ανθρωπιά” και στις επιτυχίες και την καινοτόμο δράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως επιχειρηματία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένας δισεκατομμυριούχος ο οποίος είχε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία μέσων ενημέρωσης πριν μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο, απεβίωσε χθες.

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν 86 ετών, υπέφερε από λευχαιμία «εδώ και κάποιο καιρό» και είχε πρόσφατα εμφανίσει λοίμωξη στους πνεύμονες.

Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι συμμετέχει στη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και, μολονότι ο ίδιος δεν είχε ρόλο στην κυβέρνηση, ο θάνατός του είναι πιθανό να αποσταθεροποιήσει τους επόμενους μήνες την ιταλική πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροζέτο δήλωσε πως ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφήνει ένα «τεράστιο κενό» επειδή ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος.

«Τον αγαπούσα πάρα πολύ. Αντίο Σίλβιο», έγραψε ο Κροζέτο στο Twitter.

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η Τετάρτη, ημέρα της κηδείας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε στην Ιταλία η Τετάρτη, ημέρα της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κυβερνητικό διάταγμα προβλέπει επίσης ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας από σήμερα έως την Τετάρτη, ημέρα κηδείας του «Καβαλιέρε» που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ