Η ΕΕ επέβαλε 11η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα την ενδέκατη δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας, αποβλέποντας στην ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ και την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης τους.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Οι κυρώσεις μας έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και στην ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει την επιθετικότητά του. Το σημερινό πακέτο αυξάνει την πίεσή μας στη Ρωσία και την πολεμική μηχανή του Πούτιν. Αντιμετωπίζοντας την παράκαμψη των κυρώσεων, θα μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία στερώντας της περαιτέρω τους πόρους που χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα για τον παράνομο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας».

Το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει τους εξής τομείς:

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη καταστρατήγηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, η ΕΕ αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω τη διμερή και πολυμερή συνεργασία με τρίτες χώρες και την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Στις περιπτώσεις όπου η συνεργασία δεν αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, η ΕΕ θα αναλάβει ταχεία, αναλογική και στοχευμένη δράση, η οποία αποσκοπεί αποκλειστικά στο να στερήσει τη Ρωσία από τους πόρους που της επιτρέπουν να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με τη μορφή κατάλληλων ατομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διευκόλυνσης παράκαμψης των κυρώσεων από φορείς τρίτων χωρών.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει εκ νέου εποικοδομητικό διάλογο με τις εν λόγω τρίτες χώρες μετά την έγκριση τέτοιων επιμέρους μέτρων.

Σε περίπτωση που, παρά τις μεμονωμένες κυρώσεις και την περαιτέρω δέσμευση, η καταστρατήγηση παραμένει ουσιαστική και συστημική, η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να λάβει έκτακτα μέτρα έσχατης ανάγκης. Σε αυτήν την περίπτωση, το Συμβούλιο μπορεί ομόφωνα να αποφασίσει να περιορίσει την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή αγαθών και τεχνολογίας των οποίων η εξαγωγή στη Ρωσία είναι ήδη απαγορευμένη – ιδίως προϊόντα και τεχνολογίες πεδίου μάχης – σε τρίτες χώρες οι οποίες αποδεικνύεται ότι παρακάμπτουν τις κυρώσεις.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί περαιτέρω ο κίνδυνος παράκαμψης των κυρώσεων, η σημερινή απόφαση απαγορεύει τη διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ρωσίας περισσότερων αγαθών και τεχνολογίας που μπορεί να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας ή ασφάλειας, αγαθών και τεχνολογίας κατάλληλων για χρήση στην αεροπορία ή τη διαστημική βιομηχανία και καύσιμα αεριωθουμένων και πρόσθετα καυσίμων, που εξάγονται από την ΕΕ σε τρίτες χώρες.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ-ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Το Συμβούλιο πρόσθεσε επιπλέον 87 οντότητες στον κατάλογο των οντοτήτων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατό και τη βιομηχανία της Ρωσίας. Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τέσσερις ιρανικές οντότητες που κατασκευάζουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και τα παρέχουν στη Ρωσία, άλλες οντότητες τρίτων χωρών που εμπλέκονται στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών και ορισμένες ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για τον ρωσικό στρατό και τη βιομηχανία.

Επιπλέον, διευρύνεται ο κατάλογος των απαγορευμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, περιλαμβάνοντας ηλεκτρονικά εξαρτήματα, υλικά ημιαγωγών, εξοπλισμό κατασκευής και δοκιμών για ηλεκτρονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα και πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων, πρόδρομες ουσίες ενεργητικών υλικών και πρόδρομες ουσίες για χημικά όπλα, οπτικά εξαρτήματα, όργανα ναυσιπλοΐας, μέταλλα που χρησιμοποιούνται στον αμυντικό τομέα και θαλάσσιο εξοπλισμό.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συστηματική, διεθνής εκστρατεία χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και διαστρέβλωσης των γεγονότων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής της για αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών -της ΕΕ και των κρατών μελών της-, το Συμβούλιο επέκτεινε την αναστολή των αδειών μετάδοσης σε πέντε επιπλέον μέσα ενημέρωσης: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook και Katehon. «Αυτά τα μέσα βρίσκονται υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και χρησιμοποιούνται για τις συνεχείς και συντονισμένες προπαγανδιστικές της ενέργειες με στόχο την κοινωνία των πολιτών στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, διαστρεβλώνοντας σοβαρά και χειραγωγώντας τα γεγονότα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ και προσθέτει ότι «η προπαγάνδα έχει επανειλημμένα και με συνέπεια στοχεύσει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ειδικά κατά τις προεκλογικές περιόδους, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, τους αιτούντες άσυλο, τις ρωσικές εθνοτικές μειονότητες, τις μειονότητες των φύλων και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της.»

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Η ΕΕ επέκτεινε την απαγόρευση της οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων στην ΕΕ σε ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα ταξινομημένα στη Ρωσία, ακόμη και όταν μεταφέρονται με φορτηγά ταξινομημένα εκτός Ρωσίας.

Επιπλέον, ενόψει της απότομης αύξησης των παραπλανητικών πρακτικών από πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση στους λιμένες της ΕΕ σε πλοία που πραγματοποιούν μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, εάν οι αρμόδιες αρχές έχουν εύλογες υποψίες ότι το πλοίο είτε παραβιάζει την απαγόρευση εισαγωγής θαλάσσιου ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στην ΕΕ είτε μεταφέρει ρωσικό αργό πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου που αγοράζονται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής που έχει συμφωνηθεί.

Η ίδια απαγόρευση θα ισχύει για πλοία όταν οι αρμόδιες αρχές έχουν σοβαρούς λόγους να υποψιάζονται ότι παρεμβαίνουν παράνομα ή απενεργοποιούν το σύστημα πλοήγησής τους κατά τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, κανόνων και προτύπων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η προσωρινή παρέκκλιση που χορηγήθηκε στη Γερμανία και την Πολωνία για την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω του βόρειου τμήματος του πετρελαιαγωγού «Druzhba» θα τερματιστεί. Ωστόσο, το πετρέλαιο που προέρχεται από το Καζακστάν ή άλλη τρίτη χώρα θα μπορεί να συνεχίσει να διέρχεται μέσω της Ρωσίας και να εισάγεται στην ΕΕ μέσω του πετρελαιαγωγού «Druzhba».

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει στη λίστα των κυρώσεων πάνω από 100 επιπλέον άτομα και οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Αυτό περιλαμβάνει ανώτερους στρατιωτικούς, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τον πόλεμο, άτομα που εμπλέκονται στην παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία, δικαστές που έλαβαν αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα κατά Ουκρανών πολιτών, άτομα που ευθύνονται για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιχειρηματίες, προπαγανδιστές, καθώς και Ρωσικές εταιρείες πληροφορικής που παρέχουν κρίσιμη τεχνολογία και λογισμικό στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και οντότητες που συνεργάζονται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ