Η Renault αποκάλυψε το Rafale

Στην αεροπορική έκθεση του Μπουρζέ στο Παρίσι αποκάλυψε η Renault το νέο της μοντέλο, που έχει το όνομα του γαλλικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale. Πρόκειται για ένα μεσαίο SUV κουπέ (απόσταση από το έδαφος 18 εκ.) με μήκος 4,71 μ., και μεταξόνιο 2,74 μ., ίδιο δηλαδή με αυτό του νέου Espace που επίσης παρουσιάστηκε πρόσφατα και το οποίο βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα CMF-CD.

Εντυπωσιακό στοιχείο από πλευράς διαστάσεων, που εξασφαλίζουν πολύ καλούς χώρους για τους επιβάτες, είναι ο τεράστιος χώρος αποσκευών των 647 λίτρων. Η Renault τονίζει ιδιαίτερα την ιδιαίτερη προσπάθεια που έγινε για να προσφέρει το αυτοκίνητο υψηλού επιπέδου οδική συμπεριφορά, κάτι στο οποίο συμβάλλει η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων και (στις πιο πλούσιες εκδόσεις) το σύστημα τετραδιεύθυνσης 4Control. Για την κίνηση του αυτοκινήτου έχει επιστρατευτεί το γνωστό πλέον υβριδικό σύστημα E-Tech, που συνδυάζει τον βενζινοκινητήρα 1.2 των 130 ίππων σε συνδυασμό με δύο ηλεκτροκινητήρες 50 kW και 25 kW (68 και 34 ίππων αντίστοιχα), από τους οποίους ο πρώτος χρησιμοποιείται για την κίνηση του αυτοκινήτου και ο δεύτερος ως μίζα/ γεννήτρια.

Η μέγιστη συνδυασμένη ισχύς του συστήματος, που περιλαμβάνει και το γνωστό αυτόματο κιβώτιο mutlimode που αξιοποιεί κατά περίπτωση τον βενζινοκινητήρα, τον ηλεκτροκινητήρα ή και τους δύο, είναι 200 ίπποι. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει και μία τετρακίνητη έκδοση με υβριδικό σύστημα 300 ίππων. Εντυπωσιακό στοιχείο της τεχνολογίας του Rafale είναι η πανοραμική ηλιοροφή, κατασκευασμένη από τη γαλλική υαλουργία Saint-Gobain, από «ενεργό» υλικό που μπορεί να γίνεται αδιαφανές σε συγκεκριμένα σημεία κατ’ επιλογήν (ολόκληρη η οροφή, το μισό εμπρός μέρος ή το μισό πίσω), χάρη στη μετακίνηση των μορίων του από ένα ηλεκτρικό πεδίο. Και φυσικά το αυτοκίνητο προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς συνδεσιμότητας και ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ όλες οι εκδόσεις διαθέτουν αυτόματους προβολείς τεχνολογίας LED

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΤΑΣ