Κένυα: Ξεπέρασαν τα 300 τα θύματα της αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου

Ο απολογισμός της «σφαγής της Σακαχόλα», του δάσους όπου τα μέλη μιας χριστιανικής αίρεσης νήστεψαν μέχρι θανάτου, ανήλθε σήμερα στους 303 νεκρούς, δύο μήνες αφότου αποκαλύφθηκε αυτή η μακάβρια υπόθεση που σόκαρε την Κένυα.

«Ο αριθμός των νεκρών πλέον είναι στους 303, μετά την εκταφή άλλων 19 πτωμάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο έπαρχος της περιοχής, Ρόντα Ονιάντσα. Ο απολογισμός παραμένει ακόμη προσωρινός και οι αρχές φοβούνται ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα.

Οι έρευνες στους ομαδικούς τάφους συνεχίζονται στο δάσος Σακαχόλα, κοντά στην πόλη Μαλίντι όπου εντοπίστηκαν στις 13 Απριλίου τα πρώτα θύματα, κυρίως μικρά παιδιά και γυναίκες. Κάποιοι από τους πιστούς επέζησαν.

Οι έρευνες πλέον γίνονται σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι από τους συγγενείς τους.

Η αστυνομία θεωρεί ότι τα περισσότερα θύματα ήταν μέλη της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, μιας ευαγγελικής αίρεσης που ίδρυσε το 2003 ο αυτοανακηρυχθείς «πάστορας» Πολ Νθένγκε Μακένζι ο οποίος προέτρεψε τους πιστούς να νηστέψουν μέχρι θανάτου «για να συναντήσουν τον Ιησού». Ο 50χρονος πρώην οδηγός ταξί παραδόθηκε στην αστυνομία στις 14 Απριλίου και κατηγορείται για «τρομοκρατία».

Από τις νεκροψίες-νεκροτομές που έχουν γίνει μέχρι τώρα προκύπτει ότι τα περισσότερα θύματα πέθαναν από την πείνα, προφανώς τηρώντας τις εντολές του «πάστορα». Ορισμένα όμως, μεταξύ των οποίων και παιδιά, στραγγαλίστηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 35 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Από τους 95 επιζώντες, οι 65 οδηγήθηκαν σήμερα σε δικαστήριο της Μομπάσα και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «απόπειρας αυτοκτονίας» επειδή αρνούνται να φάνε ή να πιουν οτιδήποτε. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει να τεθούν όλοι τους υπό κράτηση, ώστε να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και να σιτιστούν υποχρεωτικά.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ