Μούμια 3000 ετών ανακαλύφθηκε στο Περού

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μούμια περίπου 3.000 ετών στην πρωτεύουσα Λίμα του Περού, όπως δήλωσαν την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στην πιο πρόσφατη ανακάλυψη στη χώρα των Άνδεων που χρονολογείται στην προ-ισπανική εποχή.

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του San Marcos και ερευνητές, βρήκαν αρχικά υπολείμματα από τα μαλλιά και το κρανίο της μούμιας που έφερε μια δέσμη βαμβακιού, πριν αποκαλύψουν αργότερα και ολόκληρη την μούμια, σύμφωνα με το Reuters.

Η μούμια πιθανότατα προερχόταν από τον πολιτισμό Manchay, ο οποίος αναπτύχθηκε στις κοιλάδες της Λίμα μεταξύ του 1500 και το 1000 π.Χ., είπε ο αρχαιολόγος Miguel Aguilar και συνδέεται με τους ναούς σε σχήμα U και με προσανατολισμό στην ανατολή που κατασκευάστηκαν την ίδια εποχή στην περιοχή.

Το άτομο “είχε αφεθεί ή προσφερθεί (ως θυσία) κατά την τελευταία φάση της κατασκευής αυτού του ναού”, είπε ο Aguilar. «Είναι περίπου 3.000 ετών».

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και άλλα αντικείμενα θαμμένα μαζί με το σώμα, όπως υπολείμματα από καλαμπόκι, φύλλα κόκας και σπόρους, τα οποία πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μέρος προσφοράς ή της θυσίας.

Ηλίας Σιατούνης