Ουκρανία: Εννέα νεκροί σε ρωσικό βομβαρδισμό εστιατορίου στην Κραματόρσκ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίσθηκαν από την ρωσική επίθεση σε πολυσύχναστο εστιατόριο του Κραματόρσκ, μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους τρεις ανήλικοι, ανασύρθηκαν από τα ερείπια και 56 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ανάμεσά τους και ένα παιδί γεννημένο το 2022», ανακοίνωσε στο Telegram εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια.

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν δύο πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 κατά της πόλης Κραματόρσκ, με πληθυσμό 150.000 πριν από τον πόλεμο.

Η επίθεση κατέστρεψε το πολυσύχναστο εστιατόριο Ria Pizza στο κέντρο της πόλης, στο οποίο σύχναζαν δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στρατιώτες. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορία για την παρουσία ξένων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην πόλη.

Τρεις Κολομβιανοί, ο γνωστός συγγραφέας Εκτορ Αμπάντ, ο πολιτικός Σέρχιο Χαραμίγιο και η δημοσιογράφος Καταλίνα Γκόμες, ανταποκρίτρια της εφημερίδας El Tiempo, τραυματίσθηκαν ελαφρά την ώρα που δειπνούσαν στο εστιατόριο με την ουκρανίδα συγγραφέα Βικτόρια Αμελίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αμπάντ και Χαραμίγιο.

Η ίδια η Βικτόρια Αμελίνα, 37 ετών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, τραυματισμένη στο κεφάλι, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός του εστιατορίου, διαμερίσματα, καταστήματα, αυτοκίνητα, ένα ταχυδρομείο και πολλά ακόμη κτίρια υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία.

Σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος που φιλοξενεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το Κραματόρσκ αποτελεί συχνό στόχο των ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο φονικότερος ήταν ο βομβαρδισμός του σιδηροδρομικού σταθμού, τον Απρίλιο 2022, με 61 νεκρούς και 160 τραυματίες, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και την ώρα που μεγάλο πλήθος κατοίκων είχε συρρεύσει στον σταθμό προσπαθώντας να φύγει από την πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ