Πλήρης ανακαίνιση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας μετά από 30 χρόνια

Ένα συνολικό «λίφτινγκ» ξεκινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας, έναν χώρο που προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και που λειτουργεί περισσότερο από 30 χρόνια.

Ήδη έχει σχεδιαστεί μία αναδιάρθρωση στα εκθέματα και τη μόνιμη συλλογή του μουσείου μαζί με τον εμπλουτισμό με νέο εκθεσιακό υλικό.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας Κ. Καράντζαλη «θα δημιουργηθεί μία εισαγωγική ενότητα με την οποία θα καθοδηγείται ο επισκέπτης στη μόνιμη συλλογή του μουσείου ενώ παράλληλα έχει μελετηθεί μία καινοτομική παρουσίαση διατηρώντας ωστόσο τους κυρίους νοηματικούς άξονες της υφιστάμενης έκθεσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό κρίθηκε αναγκαίο καθώς πολλαπλασιάζονται οι επισκέπτες στο μουσείο και παράλληλα υπάρχουν νέα ευρήματα στην περιοχή και εμπλουτίζονται με αυτό τον τρόπο νέες ειδικές θεματικές ενότητες που είναι ενδιαφέρουσες για τον επισκέπτη.

Παράλληλα η αναδιάταξη, στο εσωτερικό του μουσείου, θα φέρει ομοειδή αντικείμενα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, έτσι ώστε να υπάρχει μία ομοιογένεια ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους επανασχεδιάζεται και συμπληρώνεται το πληροφοριακό και ερμηνευτικό υλικό που είναι απαραίτητο για τους επισκέπτες.

Ήδη έχει εγκριθεί περίπου ένα εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και ξεκινούν οι εργασίες του «λίφτινγκ» που περιλαμβάνει νέο εκθεσιακό εξοπλισμό, δηλαδή προθήκες αλλά και βάσεις για την τοποθέτηση των ευρημάτων, παλιών και καινούργιων, συνάμα έχουν μελετηθεί διάφορες μεταλλικές κατασκευές, ενώ δίνουν μεγαλύτερη σημασία και στον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φωτισμού μέσα από τον οποίον πλέον θα αναδεικνύεται κάθε τι που τοποθετείτε στην έκθεση.

Όπως υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων «το έργο περιλαμβάνει τον ριζικό εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φωτισμού ανάδειξης, τόσο του γενικού σκηνογραφικού, όσο και αυτού εντός των προθηκών καθώς και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων προθηκών» και συνεχίζει λέγοντας «ο εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης κλιματισμού (Θέρμανση-Ψύξη) στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και οι τεχνικές βελτιώσεις για την αναβάθμιση της υφιστάμενης μηχανολογικής εγκατάστασης και της ηλεκτρικής υποστήριξής της θα εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων»

Στην πορεία των 30 χρόνων που λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας εκτός από τις χιλιάδες των επισκέψεων φιλοξενεί μία σειρά από δράσεις, που ουσιαστικά φέρνουν πιο κοντά το κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές, στα ευρήματα της περιοχής, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον αρχαιολογικό πλούτο που έχει εντοπίσει η αρχαιολογική σκαπάνη σε ολόκληρο το νομό.

Λίγα 24ωρα πριν κλείσει το αρχαιολογικό μουσείο οι «πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» μαζί με τις εκδηλώσεις που τις συνόδευαν με τη συμμετοχή μαθητών ήταν αυτές που οδήγησαν στο μουσείο εκατοντάδες μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των γυμνασίων. Ανάμεσα στις δράσεις που οργανώθηκαν ήταν και μία δράση που είχε τίτλο «ιστορικός και αρχαιολογικός περίπατος στο Κάστρο της Λαμίας» όπου μετείχαν συνολικά μαθητές διαφόρων σχολείων της περιοχής και είχε σαν βασικό στόχο να γνωρίσουν το χώρο τα κτίσματα τους ανθρώπους και τα γεγονότα από την επανάσταση μέχρι σήμερα. Οι συγκεκριμένες επισκέψεις ήταν και ο επίλογος των 30 ετών λειτουργίας του.

Παρόμοιες δράσεις οργανώθηκαν και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους όπως στον Αχινό, τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αμφίκλεια.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ενός τμήματος των τειχών του Κάστρου της Λαμίας. Πρόκειται για το νοτιοανατολικό τμήμα του Κάστρου και της νότιας Πύλης η δε συντήρηση και αποκατάσταση γίνεται με ειδικά υλικά έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος κατάρρευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ