Πυρκαγιές «άνευ προηγουμένου» στον Καναδά: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Οι αρχές της καναδικής επαρχίας της Νέας Σκωτίας ζήτησαν χθες Τετάρτη τη βοήθεια του στρατού και των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης αυτής που απειλεί τη Χάλιφαξ, όπου χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους.

«Βρισκόμαστε σε κρίση στην επαρχία και θέλουμε, έχουμε ανάγκη και θα δεχτούμε κάθε βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε», συνόψισε ο Τιμ Χιούστον, πρωθυπουργός της επαρχίας στις καναδικές ακτές στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτές οι πυρκαγιές είναι άνευ προηγουμένου», πρόσθεσε.

Στην Οτάβα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «σπαρακτική» την κατάσταση, υποσχέθηκε κινητοποίηση και διαβεβαίωσε πως βρίσκεται στον δρόμο βοήθεια.

Οι πυρκαγιές ακολουθούν εκείνες που σάρωσαν τον Μάιο την επαρχία Αλμπέρτα (δυτικά), απανθρακώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

«Ο κόσμος είναι κουρασμένος, απελπισμένος και φοβισμένος», τόνισε ο Μάικ Σάβατζ, ο δήμαρχος της Χάλιφαξ, πρωτεύουσας της επαρχίας.

Πάνω από 16.000 κάτοικοι βορειοανατολικών τομέων της πόλης ήδη απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους.

Χθες Τετάρτη, στη Νέα Σκωτία μαίνονταν 14 δασικές πυρκαγιές, τρεις εκ των οποίων χαρακτηρίζονταν εκτός ελέγχου. Κάπου 200 σπίτια και άλλα κτήρια καταστράφηκαν, πάντως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι τώρα.

Επιπλέον οχήματα με εκτοξευτήρες νερού, πυροσβέστες από τις ΗΠΑ και πάνω από δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη στάλθηκαν ήδη στην περιοχή, ενώ η ακτοφυλακή συμμετέχει επίσης στις προσπάθειες για να σβηστούν οι φλόγες.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές που ρημάζουν την επαρχία εδώ και τρεις ημέρες κατηφόρισε στις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό: καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πολιτεία Νιου Τζέρζει και κατά τόπους στην Πενσιλβάνια.

Προχθές Τρίτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας απαγόρευσε κάθε δραστηριότητα στα δάση της επαρχίας, ακόμη και τους περιπάτους.

«Σταματήστε να βάζετε φωτιές. Σταματήστε να πετάτε γόπες τσιγάρων από τα παράθυρα των αυτοκινήτων σας. Κόφτε το. Οι πόροι μας έχουν υπερεκταθεί αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ήδη», είπε, υπογραμμίζοντας πως αναφέρθηκαν στις αρχές πάνω από δώδεκα περιπτώσεις που κάτοικοι έβαλαν παράνομα φωτιά μόνο αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ