Ιταλία: Πάνω από δυο χιλιάδες μετανάστες στην Λαμπεντούζα τις τελευταίες 48 ώρες

Τις τελευταίες 48 ώρες έφτασαν στην Λαμπεντούζα 2.033 μετανάστες και πρόσφυγες, με 46 διαφορετικά πλεούμενα.

Οι βάρκες που μετέφεραν τους «απελπισμένους της θάλασσας» είχαν ξεκινήσει από το Σφαξ της Τυνησίας και την Ζουάρα της Λιβύης. Στους μετανάστες και πρόσφυγες παρασχέθηκε βοήθεια από την Ιταλική Ακτοφυλακή και την Οικονομική Αστυνομία της χώρας στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας και στ’ ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Οι περισσότεροι διασωθέντες κατάγονται από την Ερυθραία, την Γκάνα, το Τσαντ, το Σουδάν και την Αίγυπτο. Δυο ναυαγοί, που διασώθηκαν κοντά στην Λαμπεντούζα, είπαν στους άνδρες και στις γυναίκες που τους προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, ότι η βάρκα στην οποία επέβαιναν ναυάγησε στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας και αυτοί επιβιβάσθηκαν σε άλλο πλεούμενο με μετανάστες που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά κάποιοι δεν τα κατάφεραν και υπάρχουν αγνοούμενοι.

Συνολικά, στο κέντρο προσωρινής παραμονής μεταναστών της Λαμπεντούζα βρίσκονται σήμερα 3.279 άνθρωποι ενώ κανονικά η χωρητικότητά του δεν πρέπει να ξεπερνά τους 400.

Οι ιταλικές αρχές στοχεύουν στην αποσυμφόρησή του, με την μεταφορά των αφιχθέντων σε κέντρα που βρίσκονται στην Σικελία και σε άλλες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ