Κ. Χατζηδάκης: Με το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας

«Η κυβέρνηση κάνει αμέσως πράξη τις δεσμεύσεις της, και με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύεται πως ό,τι είπαμε το κάναμε πράξη. Η Ελλάδα ανεβαίνει, η αντιπολίτευση καταστροφολογεί και ψεύδεται» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο αυτό, «υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων του προγράμματος της ΝΔ, όπως θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας και όλες οι υπόλοιπες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας, καθώς όλα τα μέτρα ήταν κοστολογημένα». Γιατί «οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη έρχονται και τιμούν τις δεσμεύσεις τους», όπως είπε.

Επί της τροπολογίας

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην τροπολογία, εστίασε στις διατάξεις για την μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο και για την εισαγωγή της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στο Χρηματιστήριο. Ειδικότερα, για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ο υπουργός υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί προεκλογικά ότι δήθεν ήθελε να τις ξεπουλήσει, αλλά δεν υπήρχε ούτε στην άκρη του μυαλό μας τέτοια σκέψη, διότι από το 2014 – όχι τώρα – υπήρχε σχετική απαγόρευση του ΣτΕ». Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση «τιμώντας τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη φέρνει την διάταξη αυτή» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός πάντως, ενημέρωσε ότι η μεταβίβαση των μετοχών των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο στο Δημόσιο «δημιουργεί μία κατάσταση πραγμάτων σε ό,τι αφορά την δανειακή σύμβαση της χώρας, κάτι που επισημάνθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν την τελευταία περίοδο μεταξύ της κυβέρνησης και του ESM». «Για την υλοποίηση της δέσμευσής μας – συνέχισε – ενημερώθηκε ο ΕSM και συμφωνήθηκε να προχωρήσουμε με καλή πίστη σε συζητήσεις για την διαχείριση αυτής της νέας πραγματικότητας, ξεκινώντας από τους ίδιους τους βασικούς σκοπούς του Υπερταμείου που είναι η μείωση του δημοσίου χρέους και η όσο το δυνατόν πιο ορθολογική αξιοποίηση του Υπερταμείου για επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς για την χώρα». Συνεπώς, είπε ο κ. Χατζηδάκης «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία που θα έρθει για κύρωση στη Βουλή με βάση τις υποχρεώσεις της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και η οποία θα οδηγεί: Πρώτον, σε περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας και δεύτερον, σε πληρέστερη και πιο σύγχρονη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση, και θα το δείτε, θα είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι θετική για τα συμφέροντα της χώρας χωρίς καμία αμφιβολία».

Σχετικά με την ρύθμιση για το Διεθνές Αεροδρόμιο, ο υπουργός είπε πως το εισάγουμε στο ΧΑΑ γιατί «προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά, καθώς το αεροδρόμιο, με το μέγεθος που έχει, σίγουρα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση – και αυτά είναι πράγματα που είχαν ειπωθεί από το 2019 και απόρησα όταν άκουσα το πρωί να λέγονται τα περί αιφνιδιασμού». Ο κ. Χατζηδάκης, υπενθύμισε πως και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ΤΑΙΠΕΔ είχε και έχει ένα μερίδιο που με κάποιο τρόπο αυτό το ποσοστό θα πρέπει να διατεθεί». Ο υπουργός είπε πως πρόκειται «για μια καθαρή ρύθμιση που στέλνει ένα θετικό μήνυμα ευρύτερα για την οικονομία» και αναρωτήθηκε «γιατί κάποιους ενοχλεί η λέξη ‘Κεφαλαιαγορά’, όταν πηγαίνει σε αυτή το Αεροδρόμιο και δεν σας ενοχλούσε τόσα χρόνια επί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που η ΕΥΔΑΠ είναι στο Χρηματιστήριο;».

Ο υπουργός, αναφερόμενος στις άλλες διατάξεις της τροπολογίας, επισήμανε πως επίσης «παρέχεται παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων σε ένα ποσοστό άνω του 85%, αλλά δίνεται η παράταση αυτή γιατί δεν θέλαμε να υπάρξει κάποια πίεση σε όσους τυχόν καθυστέρησαν, και στους λογιστές». Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, σημειώνοντας πως την έκπτωση του 3% θα την έχουν όσοι καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό του φόρου τους και οι δηλώσεις τους έχουν κατατεθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Επί του νομοσχεδίου

Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και την κριτική της αντιπολίτευσης, ο υπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν κομπάζουμε για τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, δεν λέμε ότι λύθηκε το πρόβλημά τους αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η κυβέρνηση που δίνει αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους και οι μηδενισμοί δεν ταιριάζουν στο επίπεδο μιας ευρωπαϊκής Βουλής». Προσθέτοντας πως αυτές οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι δεύτερες που γίνονται μέσα στην χρονιά και σύμφωνα με τα στοιχεία – που κατέθεσε στα Πρακτικά – οι αυξήσεις αυτές ανέρχονται σε 10,5%, λίγο περισσότερο από όσα προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε ένα καθαρό όφελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο ύψους 1.476 ευρώ τον χρόνο.

Για την κριτική που ασκήθηκε για τις αυξήσεις κατά 30% του επιδόματος θέσης, ο κ. Χατζηδάκης είπε «πως πράγματι δίνουμε αυξήσεις σε υπαλλήλους που έχουν θέση ευθύνης από τμηματάρχες και πάνω, ακριβώς γιατί έχουν αυξημένες ευθύνες – και το κάνουμε συνειδητά, διότι έτσι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί έχουμε την χαμηλότερη ψαλίδα μεταξύ των χαμηλότερων και υψηλότερων αμοιβών και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο για τους δημόσιους υπαλλήλους ώστε να κάνουν κάτι περισσότερο. Είναι μια τοποθέτηση κοινής λογικής».

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης μηδενιστική την κριτική της αντιπολίτευσης για την αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για κάθε παιδί. Για τη δε μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ όταν ασφαλίζεται ένα ακίνητο, είπε πως «είναι ένα κίνητρο και θα δούμε πως θα λειτουργήσει, έχουμε σταθμίσει τις δημοσιονομικές συνέπειες που έχει το μέτρο και νομίζω ότι σε μια περίοδο φυσικών καταστροφών θα έπρεπε να βλέπατε αυτή την ρύθμιση με άλλη ματιά, δεν το κάνετε, αλλά εμείς το θεωρούμε και αυτό μια κίνηση κοινής λογικής». Επίσης, χαρακτήρισε θετικές πρωτοβουλίες τα προγράμματα «Σπίτι μου» για νέους, όπου διπλασιάζονται οι δικαιούχοι, καθώς και το youth pass.

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις επικρίσεις των πολιτικών αρχηγών για τα ευρύτερα θέματα της οικονομίας. Ειδικότερα, για το τραπεζικό μας σύστημα «το έχουμε πει και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Βουλή, ότι εμείς πιστεύουμε στον ανταγωνισμό και δεν θα μείνουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία – και ένα από αυτά είναι και η σημερινή ρύθμιση με την οποία ενθαρρύνονται νομικά πρόσωπα να αγοράζουν ομόλογα του Δημοσίου, με την κατάργηση σχετικών φόρων. Και γενικότερα θα ενθαρρύνουμε με την πολιτική μας τους πολίτες να στραφούν και σε άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που έχουν στην διάθεσή τους, πέραν του ταμιευτηρίου για τις καταθέσεις τους, που υπάρχουν εντός των τραπεζών αλλά και εκτός. Επίσης, ανακοίνωσε πως θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, ώστε δάνεια να μην δίνουν μόνο οι τράπεζες αλλά και μη τραπεζικά ιδρύματα».

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και γιατί αφού είμαστε πάνω από τους στόχους του πρώτου εξαμήνου του προϋπολογισμού, δεν δίνονται περισσότερα, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «θα πρέπει να κάνουμε καλό νοικοκυριό μέχρι τέλους για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας» σημειώνοντας προς στην αντιπολίτευση πως «εσείς δεν αγαπάτε περισσότερο τους πολίτες από ό,τι εμείς. Δίνουμε όσα έχουμε, δεν δίνουμε αυτά που δεν έχουμε. Αυτή είναι η πολιτική μας. Αυτή είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική».

Για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, ο υπουργός είπε ότι «το κράτος έχει εισπράξει από τον μηχανισμό παρακράτησης υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2023, το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ. Πρωτύτερα το κράτος είχε εισπράξει έκτακτη εισφορά 90% επί των υπερκερδών για την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2022, το ποσό των 340 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει νομοθετηθεί και έχει εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ για την φορολόγηση των εταιρειών διύλισης, από τις οποίες θα καταβληθεί ποσό περίπου 600 εκατ. ευρώ με την βεβαίωση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά έχουν διακρατηθεί από τα υπερκέρδη της ενέργειας περισσότερα από 4,2 δισ. ευρώ για τα ταμεία του κράτους».

Αναφορικά με τους μισθούς, ο υπουργός είπε ότι σε ολόκληρη την τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μαζί με τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 21,8% ενώ το ίδιο διάστημα η αύξηση του πληθωρισμού ήταν 15%. Είμασταν 18η στις 22 χώρες της ΕΕ που είχαν κατώτατο μισθό και σήμερα είμαστε στην 13η θέση […] Δεν είμαστε στην τελευταία θέση όπως λέτε σύμφωνα με τα δικά μου μαθηματικά, ελπίζω και με τα δικά σας». Σχετικά με την καταπολέμηση των ανισοτήτων, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν την άνοιξη του 2023, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν οι ανισότητες μειώθηκαν κατά 2%. Προκάλεσε δε, όποιον έχει άλλα στοιχεία να τα προσκομίσει. Για τον πληθωρισμό, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε όλοι στην ΕΕ, όμως είμαστε για καιρό 4οι – 5οι από το τέλος του πίνακα της Ε.Ε.. Σήμερα είμαστε σε μία θετική πορεία της οικονομίας, γι΄αυτό και είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα – κάτι που δεν έγινε τυχαία.

Ο υπουργός επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι «ακούγοντας τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διερωτήθηκα εάν με τον αρνητικό τόνο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε κάτι από αυτό που είπε προηγούμενα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χάρης Μαμουλάκης, ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο». Επίσης, παρατήρησε πως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος «εάν και ήταν πιο συγκρατημένος στην κριτική του, κατέληξε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο».

«Δεν θέλω να σας κάνω τον σύμβουλο, αλλά με τέτοιου είδους προσεγγίσεις, μπορεί στο τέλος να φαίνεστε ως ΚΚΕ της κεντροαριστεράς. Κάντε ό,τι νομίζετε» είπε απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο κ. Χατζηδάκης.

Παρέμβαση Ν. Παππά

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, σε παρέμβασή του, απάντησε στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως «ήταν προφανές ότι αυτό που είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής μας ομάδας και ο εισηγητής μας, πως θα καταψηφίσουμε την κακή σας νομοθέτηση και θα υπερψηφίσουμε οτιδήποτε δίνει έστω και ένα ευρώ στους Έλληνες πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε για τη μείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα, ότι θα εφαρμοστεί μονάχα στα ακίνητα που θα ασφαλιστούν. Όμως, το κόστος ασφάλισης είναι οριζόντιο, ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, οπότε με τη ρύθμιση ευνοούνται δυσανάλογα όσοι έχουν μεγάλης αξίας ακίνητο, παρατήρησε ο κ. Παππάς. Για την δε ΕΥΔΑΠ, είπε ότι στις αρχές του 2013, ως υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης είχε υποσχεθεί να πουληθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και μην μας ρωτάτε γιατί ήμασταν καχύποπτοι» σημείωσε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ ότι «υπήρχε από το 2014 η απόφαση του ΣτΕ, άρα το θέμα είχε κριθεί και λυθεί από τότε. Εάν κάποιος δικαιούται να είναι καχύποπτος, θα έπρεπε να είναι όλοι οι άλλοι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ – γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΔΑΠ είχε μπει στο Υπερταμείο. Αυτό το ξεχάσατε;». Σχετικά με την ψήφο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο υπουργός παρατήρησε πως «όταν τοποθετήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζομαι ότι ήσασταν εδώ, όπως είμαστε και εμείς. Όλοι μας ακούσαμε πως όταν τελείωνε τον λόγο του, μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ‘ναι’ επί της Αρχής στο νομοσχέδιο. Θέλετε να μας βγάλετε τρελούς; Τώρα, εάν σας ρυμούλκησε το ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά (σ.σ. στην καταψήφιση) θα γίνετε και πάλι χορηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως σας κατηγορούσαν πριν τις εκλογές» προέβλεψε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ