Νέα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε Οδησσό και Μικολάιφ: Τουλάχιστον 20 τραυματίες

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες ιδίως στη Μικολάιφ και στην Οδησσό, πόλεις της νότιας Ουκρανίας όπου βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στη Μικολάιφ, «οι Ρώσοι έπληξαν το κέντρο της πόλης. Χώρος στάθμευσης και τριώροφη πολυκατοικία βρίσκονται στις φλόγες. Πυροσβέστες επιχειρούν επιτόπου», ανέφερε μέσω Telegram ο Βιτάλι Κιμ, ο επικεφαλής των αρχών της ομώνυμης περιφέρειας.

«Δεκαοκτώ άνθρωποι συνολικά τραυματίστηκαν, οι εννέα εισήχθησαν σε νοσοκομείο, ανάμεσά τους πέντε παιδιά», ενώ «δύο άνθρωποι βγήκαν από τα συντρίμμια», πρόσθεσε αργότερα.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, ιδίως για το είδος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επιδρομή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μικολάιφ, τον Ολεξάντρ Σενκέβιτς, «υπάρχει τεράστιος κρατήρας στο έδαφος κοντά σε τριώροφη πολυκατοικία» και «η πυρκαγιά είναι πολύ σοβαρή».

«Πέντε πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές», ανέφερε αργότερα ο αιρετός, τονίζοντας πως «περίπου 15» χώροι στάθμευσης υπέστησαν ζημιές.

Σε φωτογραφίες που μεταφόρτωσε βλέπει κανείς πολυώροφο κτήριο να καταβροχθίζεται από τις φλόγες και πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Νωρίτερα είχε κηρυχθεί συναγερμός εξαιτίας επικείμενων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων σε διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μικολάιφ, η οποία έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ρωσικών επιδρομών αφότου άρχισε η εισβολή την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Καταστροφές στο κέντρο της Οδησσού»

Στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μικολάιφ, τα ρωσικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ.

«Έπειτα από ρωσική επίθεση (…) υπάρχουν καταστροφές στο κέντρο της Οδησσού», ανέφερε ο κ. Κίπερ μέσω Telegram, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν. Διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας βρίσκονται επί ποδός.

Σε οπτικό υλικό που μεταφόρτωσε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, εικονίζονται κτίρια που υπέστησαν ζημιές και άνδρας καθώς σκουπίζει σπασμένα γυαλιά στο εξωτερικό κτιρίου.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε πως εντόπισε την εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας προς την κατεύθυνση της Οδησσού, όπου ο κ. Κίπερ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια.

Αυτή ήταν η τρίτη συναπτή νύχτα ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στην Οδησσό. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, έγινε επίθεση με στόχο «τερματικούς σταθμούς σιτηρών και λιμενικές υποδομές» στην Οδησσό και στην Τσορνόμορσκ, και «σιλό και προκυμαίες στο λιμάνι της Οδησσού» υπέστησαν ζημιές.

Ο ρωσικός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υποδομές καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού».

Χθες Τετάρτη, η Μόσχα διεμήνυσε πως στο εξής θα θεωρεί στρατιωτικό στόχο οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την πλευρά του, το Κίεβο απαιτεί να προσφερθεί διεθνής συνοδεία στα φορτηγά πλοία μετά τον τερματισμό της συμφωνίας που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών.

Το Κίεβο ανακοίνωσε πως κατέρριψε 5 πυραύλους και 13 UAVs της Ρωσίας

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκαν πέντε πύραυλοι κρουζ και 13 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι τη νύχτα στις περιφέρειες της Οδησσού και της Μικολάιφ.

Ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εκτόξευσαν 19 πυραύλους κρουζ και 19 UAVs συνολικά, χωρίς να διευκρινίσει ποιους στόχους έπληξαν ή πού ακριβώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ