Οι λεπτομέρεις που κάνουν την… τελειότητα!

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη δουλειά ενός δεξιοτέχνη Takumi καταλήγουμε στα ακόλουθα. Απλότητα. Απόλυτη αρμονία ανάμεσα σε αισθητική και λειτουργικότητα. Προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. H τελειότητα προέρχεται από το ανθρώπινο άγγιγμά τους, αφού οι τεχνίτες αφήνουν πάντα λίγο από τον εαυτό τους στη δουλειά τους, δημιουργώντας αντικείμενα με ψυχή. Η τελειότητα, με αυτή την έννοια, δεν είναι επιφανειακή. Προχωράει εις βάθος. Ανεξάρτητα από το πού κοιτάει κανείς, κάθε κλωστή, κάθε κηλίδα μελανιού, είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι.

Η φιλοσοφία πίσω από το Takumi είναι βαθιά ριζωμένες στο DNA της Mazda, μια φιλοσοφία που πήρε ζωή μέσα από τον φακό ενός πραγματικού Takumi, του Ole Bielfeldt, του καλλιτέχνη πίσω από το «Macrofying».

Η προσοχή στη λεπτομέρεια – στην πιο μικρή λεπτομέρεια – είναι κομμάτι τόσο του Ole όσο και της ιαπωνικής μάρκας. Για τους εκατομμύρια ακολούθους του στο TikTok και στο YouTube, ο Γερμανός Macrofying φωτογράφος και σκηνοθέτης δημιουργεί μαγευτικά βίντεο με ζουμ που αναδεικνύουν την ομορφιά σε καθημερινά πράγματα, από έναν πυρήνα αλατιού μέχρι μια σταγόνα αρώματος που χτυπά το ανθρώπινο δέρμα.

Η απλότητα και η καθαρότητα της δουλειάς του εναρμονίζονται απόλυτα με την ιαπωνική σχεδιαστική αισθητική της Mazda. «Υπάρχει παρόμοιο πάθος στον τρόπο που δουλεύουμε», σημειώνει ο Ole για τη Mazda. «Εστιάζουμε και οι δύο στη λεπτομέρεια και μας αρέσει να εξερευνούμε διαφορετικούς κόσμους».

Για αυτή τη συνεργασία, ο καλλιτέχνης βυθίζεται πλήρως στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Mazda. Το «Details Make Perfection» αφηγείται την ιστορία ενός Mazda CX-60, από τις απαρχές του μέχρι την τεχνική του υλοποίηση. Τι δίνει στο χρώμα Soul Red Crystal το μοναδικό βάθος και τη λάμψη του; Πώς διαμορφώνουν οι τεχνίτες στη Mazda τα πήλινα μοντέλα με το χέρι;

Εξετάζοντας τα υλικά και τις διαδικασίες σε μικροσκοπικό επίπεδο, το έργο του Macrofying ενθαρρύνει μια νέα εκτίμηση για τη μαεστρία και την απόλυτη ακρίβεια που απαιτείται για τη δημιουργία ομορφιάς τέτοιου επιπέδου.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας: εκπληκτικά βίντεο που όχι μόνο εμβαθύνουν στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση που συνεπάγεται η δημιουργία κάτι όμορφου, αλλά παράλληλα εκφράζουν και την ουσία που κάνει τα αυτοκίνητά της ιαπωνικής μάρκας αριστουργήματα, κατασκευασμένα στην Ιαπωνία.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΤΑΣ