Σενάριο σύγκλισης μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τον κατώτατο μισθό

Σε τροχιά «σύγκλισης» βάζει το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, τον κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της προωθούμενης αναδιάρθρωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Αν και η μισθολογική αφετηρία είναι ουσιαστικά η ίδια (ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο τομέα είναι 780 ευρώ, επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε από την 1η Απριλίου και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα), τη διαφορά κάνουν οι 14 μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, εν αντιθέσει με το δημόσιο όπου παραμένουν 12 από την εποχή του πρώτου μνημονίου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες- σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν οι κατώτατες εισαγωγικές αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- κερδίζει έδαφος το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στο δημόσιο κοντά στα 846 ευρώ το μήνα ώστε σε ετήσια βάση, να κλείσει η «ψαλίδα» στις κατώτατες ετήσιες αποδοχές των μισθωτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο βαθμό που προχωρήσει το προαναφερθέν σενάριο, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν ακόμα και το 8,5% ενώ σε μεσοσταθμικό επίπεδο αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή του 4%-5%. Το κονδύλι το οποίο έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα θα τεθούν σε εφαρμογή αυξήσεις έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, θα αναπροσαρμοστούν τα εκτός έδρας ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί στα οικογενειακά επιδόματα. Το επίδομα τέκνων για δημόσιο υπάλληλο με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ και με τρία παιδιά από τα 120 στα 170 ευρώ.

Οι εισαγωγικοί μισθοί στο δημόσιο διαμορφώνονται σήμερα σε 780 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα 858 ευρώ για τη δευτεροβάθμια, στα 1.037 ευρώ για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και στα 1.092 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20% από το 2019. Από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ).

Οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για το 2024.

Πηγή: ertnews.gr