6 θάνατοι στην Ιαπωνία εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα πως φοβάται ότι οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ σε κάποιους τομείς της Κιούσου τη Δευτέρα προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών, πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο, προσθέτοντας πως οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν άλλοι τρεις θάνατοι οφείλονταν στην κακοκαιρία.

Ακόμη τρεις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ δύο τραυματίστηκαν ελαφρά, διευκρίνισε.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θανόντων και τη συμπαράστασή μας σε όσους επλήγησαν από την καταστροφή», ανέφερε ο κ. Ματσούνο.

Κάποιες απομακρυσμένες κοινότητες έχουν αποκοπεί, πάντως οι κάτοικοί τους είναι σώοι.

Οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες αντιμετώπισαν προβλήματα νωρίτερα το πρωί. Ορισμένες σιδηροδρομικές συνδέσεις διακόπηκαν και αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν. Περίπου 1.400 σπίτια δεν έχουν ρεύμα.

Στην Καράτσου, στον νομό Σαγκά, ιάπωνες στρατιωτικοί έψαχναν στα συντρίμμια έπειτα από φονική κατολίσθηση που κατάπιε σπίτια.

Συστάσεις να απομακρυνθούν εσπευσμένα χιλιάδες κάτοικοι είχαν σταλεί χθες Δευτέρα από τις αρχές καθώς σημειώνονταν «οι μεγαλύτερες» κατακρημνίσεις που «έχουν καταγραφεί ποτέ» στην περιοχή, σύμφωνα με την ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Αν και ο καιρός βελτιώθηκε σε αρκετές περιοχές σήμερα, οι αρχές προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις, πιθανόν σε περιοχές που έχουν ήδη υποστεί κορεσμό.

Η περίοδος των βροχών στην Ιαπωνία συνήθως διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Ιούλιο. Την περίοδο αυτή σημειώνονται συχνά σφοδρές κατακρημνίσεις, που προκαλούν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Επιστήμονες τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή μεγεθύνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχών στην Ιαπωνία όπως και αλλού, αφού η πιο θερμή ατμόσφαιρα κατακρατά μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Το 2021, 27 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας κατολίσθησης την οποία προκάλεσαν ισχυρές βροχές στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ατάμι (κεντρικά).

Ενώ το 2018, πλημμύρες και κατολισθήσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους στη δυτική Ιαπωνία την περίοδο των βροχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ