Η πορεία του MINI προς την ηλεκτροκίνηση

Πριν από 64 χρόνια ακριβώς, στις 26 Αυγούστου 1959, παρουσιάστηκε το πρώτο κλασικό Mini. Άπλετοι χώροι στο εσωτερικό για τέσσερις επιβάτες με τις μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις, άψογα οδηγικά χαρακτηριστικά, χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και προσιτή τιμή: αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που έλαβε υπόψη του ο δημιουργός του Mini, ο σχεδιαστής Sir Alec Issigonis.

Από την επανεκκίνηση της μάρκας με την παρουσίαση στην αγορά του νέου MINI το 2001, επιβεβαιώθηκε αυτό που ίσχυε πριν από 64 χρόνια: Μια ανώτερη ιδέα πείθει ποικιλοτρόπως. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα τόσο για τα μικρά αυτοκίνητα, όπως το 3θυρο MINI, το 5θυρο MINI και το MINI Cabrio, όσο και για εκείνα της premium compact κατηγορίας όπως τα MINI Clubman και MINI Countryman. Το καθένα προσφέρει τα δικά του πλεονεκτήματα έχοντας το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Κατά βάση όμως μοιράζονται το DNA της MINI.

Το 2008, για πρώτη φορά στη μάρκα MINI, το σλόγκαν είναι: Απόλυτη οδηγική απόλαυση, μηδενικές εκπομπές ρύπων. Με το MINI E, το BMW Group έθεσε ένα ορόσημο στο δρόμο προς μία κινητικότητα απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα. Συνολικά, περισσότερα από 500 αντίτυπα του αμιγώς ηλεκτρικού MINI παραδόθηκαν σε επιλεγμένους πελάτες στο πλαίσιο μιας πιλοτικής δοκιμής.

Το 2017, το MINI Cooper SE Countryman ALL4 (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 2,0 – 1,7 l/100 km, συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 14,0 – 13,1 kWh/100 χλμ: 45 – 40 g/km) έγινε το πρώτο μοντέλο MINI στο οποίο ένα plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης προσέφερε τη δυνατότητα της αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων ενθουσιάζοντας ταυτόχρονα με την σπορ ευελιξία και την υψηλή προσαρμοστικότητά του.

Το plug-in υβριδικό σύστημα του στιβαρού all-rounder μοντέλου αποτελείται από έναν τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα με τεχνολογία MINI TwinPower Turbo, ο οποίος μεταφέρει την ισχύ του στους εμπρός τροχούς, σε συνδυασμό με μια ηλεκτρική μονάδα κίνησης που επενεργεί με τη σειρά της στους πίσω τροχούς. Η συνδυαστική ισχύ τους ανέρχεται σε 162 kW/220 hp.

Με το MINI Cooper SE (συνδυασμένη κατανάλωση ενέργειας: 17,6 – 15,4 kWh/100 km σύμφωνα με τον WLTP, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 0 g/km), το οποίο κυκλοφόρησε το 2019, η MINI γίνεται και πάλι πρωτοπόρος στον τομέα της αστικής κινητικότητας. Η άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα των 135 kW/184 hp, η ειδική για το μοντέλο ρύθμιση του πλαισίου και το χαμηλό κέντρο βάρους βοηθούν το MINI Cooper SE να επιτύχει τη γνώριμη ευελιξία της μάρκας. Η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης που είναι τοποθετημένη χαμηλά στο δάπεδο του οχήματος εξασφαλίζει αυτονομία 203 έως 234 χιλιομέτρων μετρημένη στον κύκλο WLTP.

Το MINI Cooper SE Convertible (συνδυασμένη κατανάλωση ενέργειας: 17,2 kWh/100 km κατά το πρότυπο WLTP, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 0 g/km) είναι το πρώτο στον κόσμο πολυτελές cabrio απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων στη μικρή κατηγορία. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης επιταχύνει ομαλά το MINI Cooper SE Cabrio από στάση στα 100 km/h σε 7,3 δευτερόλεπτα. Με αυτονομία 201 χιλιομέτρων (μετρήσεις WLTP), οι εξορμήσεις στην ύπαιθρο μπορούν να επεκταθούν πολύ πέρα από τα όρια της πόλης. Αυτό συντομεύει τη μετάβαση στην αμιγώς ηλεκτρική, ψηφιακή και ξεχωριστή οικογένεια μοντέλων της επόμενης γενιάς.

Η MINI ακολουθεί με συνέπεια την πορεία προς μια αμιγώς ηλεκτρική γκάμα μοντέλων. Τα δύο πρώτα μέλη της νέας οικογένειας MINI θα παρουσιαστούν στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (IAA) στο Μόναχο (5-10 Σεπτεμβρίου 2023). Έτσι, με την ευκαιρία της 64ης επετείου της, η MINI κάνει δώρο στον εαυτό της ένα λαμπρό μέλλον.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΤΑΣ