Κ. Μητσοτάκης: Αναντίστρεπτη ζημιά είναι μόνο μια, η απώλεια ανθρώπινης ζωής

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός απάντησε σε υψηλούς τόνους στην κριτική που δέχθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ.Φάμελλος τόνισε ότι “αναντίστρεπτη ζημιά είναι μόνο μια, η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η μόνη ζημιά που δεν μπορούμε να επανορθώσουμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τραγικό θάνατο των ανθρώπων στο δάσος της Δαδιάς και είπε ότι “όσοι βρέθηκαν στη Δαδιά δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που είχαν εικόνα, και οδηγούν τους ανθρώπους να εγκλωβίζονται και να χάνεται έτσι η ζωή τους;” αναρωτήθηκε.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προσλάβει μόνο δασοφύλακες, αλλά και συνοριοφύλακες γιατί όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, “η ισχυρή αποτροπή και η φύλαξη των συνόρων είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση”.

Απαντώντας σε υψηλούς τόνους στον κ. Βελόπουλο, ο κ.Μητσοτάκης είπε τον κατηγόρησε για διασπορά ψευδών ειδήσεων και είπε ότι “ανεμογεννήτριες επιτρέπονται στα δάση υπό προϋποθέσεις”.

“Είστε εσείς και τα άλλα κομματίδια της ίδιας ιδεολογικής κατεύθυνσης διακινητές “fake news” λέτε ότι σαχλαμάρα μπορεί να πει κανείς κι όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο” είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Βελόπουλο. Στον ισχυρισμό του κ.Βελόπουλου ότι η φωτιά στην Πάρνηθα έσβησε όταν ρίξανε επιβραδυντικό, αναρωτήθηκε:

“Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα Πεζετελ και όχι τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και έχουν ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς”.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην ομιλία του προέδρου των “Σπαρτιατών” και προειδοποίησε για κοινοβουλευτικές κυρώσεις.

“Γνωρίζαμε ότι στη Βουλή υπάρχει ένα κόμμα χωρίς αρχηγό, σήμερα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών δεν θα περάσουν ασχολίαστα και θα υπάρχουν κοινοβουλευτικές επιπτώσεις” είπε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον κ.Ανδρουλάκη για “ένδεια επιχειρημάτων” και παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό σύμφωνα με τα οποία τον Αύγουστο είναι στο 3,4% όταν στην ΕΕ είναι πάνω από 5%, και προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον πληθωρισμό τροφίμων για το οποίο θα γίνουν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

“Οι επιδόσεις μας στην οικονομία είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Με το πρώτο νομοσχέδιο υλοποιήσαμε το μισό των δεσμεύσεων για την τετραετία που έχουμε μπροστά μας” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στις στατιστικές για τις πυρκαγιές από το 2006, οι οποίες όπως είπε δείχνουν ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει έντονη κυκλικότητα και αυτό χειροτέρεψε από την κλιματική κρίση.

«Έχουμε κάποιες κακές χρονιές και κάποιες καλές στον αριθμό στρεμμάτων. Το 2007 ήταν η χειρότερη χρονιά όπως και το 2021 και το 2023. Η Πορτογαλία είχε το 2016 και το 2017 που κάηκαν συνολικά 7,5 εκ στρέμματα. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσες εκτάσεις καίγονται, αυτό λέει η επιστήμη. Είναι σημαντικό να μιλάμε με τις μεσογειακές χώρες και να ανταλλάσουμε τεχνογνωσία».

Απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός είπε: “Εάν πιστεύετε ότι μπορούμε να προστατέψουμε 70 εκ στρέματα είστε από άλλο πλανήτη”. Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι στατιστικές δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα πάντοτε αφού το 2018 στατιστικά ήταν πολύ καλή χρονιά αφού κάηκαν μόνο 120 χιλ στρέμματα, αλλά χάσαμε και 104 ανθρώπους, κάτι που δεν αποτυπώνεται σε καμία οριζόντια στατιστική.

Απαντώντας στις καταγγελίες της κ. Κωνσταντοπούλου για το Μάτι και τις ευθύνες των αξιωματικών που είναι κατηγορούμενοι, είπε ότι “υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, να είστε πολύ πιο προσεκτική γιατί αυτοί οι αξιωματικοί που αναφέρεστε σήμερα είναι στη Δαδιά μέσα στη φωτιά, και ακούν εσάς να του κουνάτε το δάχτυλο και να θέλετε να τους βάλετε φυλακή. Με τι ψυχολογία θα πάνε αύριο να σβήσουν μια φωτιά; Εάν καταδικαστεί κάποιος θα σεβαστούμε την απόφαση, αλλά μέχρι τότε να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας. Είναι ανέντιμο να δολοφονείτε χαρακτήρες με τρόπο που παραπέμπει σε άλλη ιδιότητα και όχι σε αυτή του πολιτικού αρχηγού. Το ελικόπτερο στο Μάτι έφυγε επειδή έμεναν 15 λεπτά καύσιμα απ΄ότι έμαθα. Μεταφέρατε στη Βουλή μια υπόθεση που αξιολογεί η δικαιοσύνη”.

Απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι η φωτιά του 2007 στην Πάρνηθα είχε μια ιδιαιτερότητα, γιατί ήταν καταστροφική όχι για τον αριθμό στρεμμάτων που έκαψε αλλά γιατί έκαψε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας, ενώ τα πεύκα αναγεννηθήκαν πλήρως. “Θα υπάρξει αναγέννηση των δασών εάν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Η αξιοποίηση των πόρων γίνεται κατόπιν μελετών των δασικών υπηρεσιών και τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δασάρχες” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στη Δαδιά είπε ότι έξι χώρες επιχειρούν στον Έβρο, όχι μόνο εμείς.

“Γιατί δεν σβήνει η φωτιά; εάν γίνονται λάθη να το πείτε. Τα λάθη βαραίνουν την πυροσβεστική, και δεν μπορείτε να χειροκροτείτε τους πυροσβέστες και μετά να λέτε ότι φωτιά καίει 13 μέρες. Έγινε μέγκα φωτιά γιαυτό δεν σβήνει” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τέλος δήλωσε περήφανος για το έργο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι πήραμε βοήθεια σε επίπεδο τεχνογνωσίας από τη Γαλλία και το υπουργείο πλέον οργανώνεται ικανοποιητικά. “Η χώρα δεν είχε μηχανισμό αποκατάστασης και κάλυψης των αναγκών των φυσικών καταστροφών. Ξεκίνησε με τον Ιανό όπου δώσαμε ένα δισ ευρώ. Κάνω την αντιδιαστολή μεταξύ αυτού που δεν υπήρχε και αυτού που υπάρχει” είπε και προσέθεσε ότι “οι φορείς προστατευμένων περιοχών συγχωνεύτηκαν από την κυβέρνηση διότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διοικητικά συμβούλια αλλά όχι εργαζόμενους. Γιαυτό τα συγχωνεύσαμε”.

“‘Ακουσα ιδέες αλλά όχι τεκμηριωμένο σχέδιο” είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από την WWF, η οποία θέτει μια σειρά προτεραιότητες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής φύσης και των οικισμών από τις πυρκαγιές.

“Αποτελούν το μπούσουλα του σχεδίου μας. Μακάρι να άκουγα παρόμοιες προτάσεις από τα άλλα κόμματα. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, αλλά και εθελοντές, ενώ οι εποχικοί είναι για το καλοκαίρι και η πρόταση για μονιμοποίηση αντιβαίνει τις αντοχές της οικονομίας. Δεν είναι υπόθεση “των άλλων”. Εμείς πρέπει να κινητοποιηθούμε. Τη γνώμη αυτών που σβήνουν φωτιές θα την ακούσω με προσοχή, δεν είναι άποψη του καναπέ” κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ