Κ. Μητσοτάκης: Καμία απόπειρα επαναχάραξης συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

«Καμία απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Και η δική μας χώρα αντιμετώπισε εκδηλώσεις ενός επιθετικού αυταρχισμού και είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους, κάτι ανάλογο εξάλλου συμβαίνει και στην Κύπρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο ελληνικό στοιχείο της Μαριούπολης και με την ευκαιρία αυτή καταδίκασε εκ νέου τα εγκλήματα πολέμου που συνέβησαν εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο για να προκαλέσει μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της Μόσχας να αθετήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας επισιτιστικής κρίσης διεθνών διαστάσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει εμπράκτως την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την προοπτική ενσωμάτωσης της στο ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε, μάλιστα, ότι η χώρα μας θα είναι παρούσα και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με έμφαση στην πόλη της Οδησσού.

«Η Αθήνα γίνεται σήμερα σημείο συνάντησης όλων των χωρών της περιοχής. Η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των κρατών της δυτικής βαλκανικής συνεχίζεται, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η διαδρομή περνά μέσα από την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα για τη συνδρομή τους στην ουκρανική άμυνα, αλλά και τη στήριξή τους στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση της χώρας μας να αναλάβει την εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων που θα πετάξουν τα F16 που αναμένονται στο Κίεβο από χώρες-μέλη του ευρωατλαντικού συμφώνου.

Ο κ. Ζελένσκι χαρακτήρισε κρίσιμη την αποκατάσταση της ασφάλειας στην παρευξείνεια περιοχή, επέμενε ότι πρέπει να εμπεδωθεί η ανεμπόδιστη ροή σιτηρών μέσω του Εύξεινου Πόντου και ευχαρίστησε εκ νέου για την πολύτιμη συμβολή των ελληνικών πλοίων για τη μεταφορά των σιτηρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ