Σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επικράτεια της Ρωσίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επικράτειά της χθες, Σάββατο, από τις οποίες σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος σε περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία και οι οποίες ανάγκασαν εκ νέου το κλείσιμο προσωρινά τριών μεγάλων αεροδρομίων που εξυπηρετούν την ρωσική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι τα συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πάνω από την Ίστρα, στην περιοχή της Μόσχας, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κρεμλίνου.

Οι αρχές των αεροδρομίων της Μόσχας Σερεμέτιεβο, Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο ανέστειλαν τις πτήσεις για λίγες ώρες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από θραύσμα από ένα drone στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ρωσίας, σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη της Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ουκρανικές δυνάμεις του χωριού Ουράζοβο, όπου 16 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εξαπολύθηκε από την Ουκρανία χθες το βράδυ πάνω από την περιφέρεια του Μπριάνσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ Αλεξάντερ Μπόγκομαζ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό Κιριλόφκα κοντά στα σύνορα, προκαλώντας ζημιές σε τέσσερα σπίτια. Ο ίδιος δεν ανέφερε απώλειες από κανένα από τα δύο περιστατικά στη σχετική ανάρτηση που έκανε στο Telegram.

Το Reuters δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες για τις επιθέσεις αυτές. Το Κίεβο σπάνια αναλαμβάνει δημοσίως την ευθύνη για επιθέσεις εντός του εδάφους της Ρωσίας, η οποία εισέβαλε στην επικράτειά του πριν από λίγο περισσότερο από 18 μήνες.

Οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια Ρωσία είναι συχνές για πολλούς μήνες, αλλά η εξαπόλυση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχοθετούν τη Μόσχα είναι κάτι που ξεκίνησε τελευταία.

Δύο είχαν εξαπολυθεί κατά του Κρεμλίνου στις αρχές Μαΐου. Έκτοτε, επιχειρηματική περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας έχει πληγεί μερικές φορές και άλλες περιοχές της Μόσχας και της ευρύτερης περιοχής της έχουν στοχοθετηθεί επίσης.

Αν και δεν έχουν προκαλέσει θανάτους ή σοβαρές ζημιές στην ρωσική πρωτεύουσα, οι επιθέσεις με drones έχουν φέρει τον πόλεμο στο σπίτι των Μοσχοβιτών, υπονομεύοντας τα λεγόμενα του Κρεμλίνου ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που διεξάγει στην Ουκρανία προχωράει βάσει του σχεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ