Athens Flying Week 2023: Με το σμήνος Saudi Hawks ξεκίνησαν οι αφίξεις των ξένων ομάδων επίδειξης

Mε την εντυπωσιακή άφιξη του σμήνους επιδείξεων Saudi Hawks από τη Σαουδική Αραβία την Παρασκευή 25 Αυγούστου δόθηκε μία απολαυστική πρόγευση για το τι θα επιφυλάσσει η φετινή διοργάνωση του 11ου Athens Flying Week 2023, που θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Eίναι η δεύτερη φορά που το επίλεκτο σμήνος από τη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου πραγματοποιεί επίδειξη στη χώρα μας, καθώς μία προηγούμενη χρονιά είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στην Καβάλα, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Ποδηματάς, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Athens Flying Show 2023.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως οργανωτική επιτροπή να έχουμε μαζύ μας τους πιλότους των Saudi Hawks. Πρόκειται για μία εκπληκτική ομάδα κι είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι την προηγούμενη φορά είχε έλθει στην Καβάλα και οι πιλότοι αυτοί έχουν δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς», πρόσθεσε ο κ. Ποδηματάς.

«Έχουν ένα πιστό fan group στην Ελλάδα, τo fan group των Saudi Hawks. Γιατί μοιράζονται με το κοινό, βίντεο, φωτογραφίες, επικοινωνούν μαζί του. Έχουν και ένα σαουδαραβικό fan group, που οι Έλληνες θαυμαστές είναι μέλη του κι έχουμε μία μεγάλη κοινότητα θαυμαστών τους. Αυτό επίσης σημαίνει πως φέρνουμε κοντά και Σαουδάραβες που βρίσκονται στην Ελλάδα κι είναι πολύ σημαντικό να φέρνουμε κοντά κομμάτια δύο πολιτισμών και πλέον είναι φίλοι μας, ο επικεφαλής τους ο Μοχάμεντ και τα υπόλοιπα μέλη», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Σουλτάν Αλ Ζαουάχρι, υποδιοικητής της Saudi Hawks, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε ευτυχείς και χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο Athens Flying Show. Ευελπιστούμε να απολαύσετε την επίδειξή μας κι ανυπομονούμε να σας δούμε όλους εδώ στη Βάση της Τανάγρας».

Αναφερόμενος στην απαιτητική εκπαίδευση που χρειάζεται ένα τέτοιο σμήνος να πραγματοποιεί ώστε να επιτυγχάνει τέτοια εντυπωσιακά αποτελέσματα, ο υποδιοικητής των Saudi Hawks υπογράμμισε πως «συνήθως η εκπαίδευσή μας χωρίζεται σε δύο μέρη: την περίοδο της εκπαίδευσης και την περίοδο των επιδείξεων. Η περίοδος της εκπαίδευσης διαρκεί συνήθως 3,5 έως 4 μήνες πτήσεων και άλλους δύο προετοιμασίας. Άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ακριβείς. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση, ώστε το αποτέλεσμα που θα έχουμε να είναι αντάξιο αυτού που πρόκειται να παρακολουθήσετε».

«Είμαστε ο ένας πολύ κοντά στον άλλον και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Όσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα του σμήνους, ο Σουλτάν Αλ Ζαουάχρι δήλωσε πως «φεύγοντας από εδώ, θα μεταβούμε στη Σ. Αραβία για την εθνική γιορτή μας, για μία περίοδο από 17 έως 24 Σεπτεμβρίου, που θα περιοδεύσουμε σε σαουδαραβικές πόλεις για επιδείξεις για την εθνική γιορτή».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Athens Flying Week 2023, ο κ. Ποδηματάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον μεγάλο αριθμό των συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση. Ιδιαίτερα για την τελική επιβεβαίωση της άφιξης του σμήνους επίδειξης των αμερικανικών F-35 στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε πέρα από το σμήνος των F-35 και τους Saudi Hawks, στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν στα Σόλο τα F-16 από το Βέλγιο και τη Δανία, τα γαλλικά Rafale και το Eurofighter Typhoon και οι ελληνικές ομάδες “Δίας” και “Δαίδαλος”. Όσον αφορά τις ομάδες, εκτός από τη Σαουδαραβική, θα συμμετέχουν και η ισπανική Patrulla Aguila και ομάδες από την Ελβετία και το Βέλγιο, το σμήνος Fursan από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η ακροβατική ομάδα από την Καβάλα, ενώ από την Ιταλία φθάνει για πρώτη φορά μία ομάδα με ΑΜΕΑ πιλότους, που αποδεικνύει πόσα μπορεί να κατορθώσει η ανθρώπινη θέληση. Επίσης, εδώ θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του παγκόσμιου πρωταθλητή ακροβατικής επίδειξης Λούκα Μπερτόσιο, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν και ελληνικές ομάδες Sky Diving και Gliding. Έκπληξη της διοργάνωσης θα είναι η συμμετοχή του σμήνους πολιτικών αεροσκαφών της Αegean.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέρα από το αεραθλητικό κομμάτι και τις επιδείξεις θα έχει και η στατική έκθεση των αεροσκαφών και των άλλων πτητικών μέσων που θα συμμετέχουν, τα οποία θα μπορούν να θαυμάσουν από κοντά και να ενημερωθούν από τα πληρώματά τους και οι θεατές, πρόσθεσε ο κ. Ποδηματάς.

Τόσο ο πρόεδρος, όσο και το μέλος της οργανωτικής επιτροπής και εκφωνητής της εκδήλωσης Λεωνίδας Καρανάτσης, τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία της πολυδύναμης συνεργασίας στη διοργάνωση πολλών φορέων, που εμπλέκουν όχι μόνον την πολεμική αεροπορία, αλλά και την Πολιτική Προστασία, το Πολεμικό Ναυτικό, την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική για την περιφρούρηση, την ασφάλεια και την πυρόσβεση. Και φυσικά τη μεγάλη συμπαράσταση της Πολεμικής Αεροπορίας, που για πρώτη φορά διαθέτει μία ενεργό και μάχιμη βάση και συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Όπως τόνισαν τα δύο μέλη της οργανωτικής επιτροπής, η ευρεία τούτη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των ομάδων για την 11η Athens Flying Week 2023 ήδη καθιστά και την βάση της Τανάγρας ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να συνδράμει υποβοηθητικά και το Διεθνές Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στη στάθμευση και φιλοξενία τόσων αεροσκαφών.