IFO: Πτώση του ηθικού των γερμανών επιχειρηματιών για τέταρτο διαδοχικό μήνα

Το ηθικό των επιχειρηματιών στη Γερμανία επιδεινώθηκε τον Αύγουστο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, σημειώνοντας για τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώση, σε μια περίοδο που οι φόβοι για μια οικονομική ύφεση κυριαρχούν στις συζητήσεις στην πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με το βαρόμετρο IFO που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης, ο οποίος διαμορφώνεται μέσω μιας μηνιαίας δημοσκόπησης σε 9.000 γερμανικές επιχειρήσεις, οπισθοχωρεί κατά 1,7 μονάδα στις 85,7 μονάδες (τον Ιούλιο βρισκόταν στις 87,4 μονάδες), καταγράφοντας πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο IFO του Μονάχου. Αναλυτές είχαν προβλέψει στο Ρόιτερς πως θα κατέγραφε μικρότερη πτώση, στις 86,7 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση είναι οι πιο απαισιόδοξες από τον Αύγουστο του 2020, ενώ όλο και πιο απαισιόδοξες είναι και οι προσδοκίες των εταιρειών για τους επόμενους έξι μήνες.
«Η γερμανική οικονομία δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου», δήλωσε ο πρόεδρος του IFO Κλέμενς Φουστ.
Οι αδύναμες νέες παραγγελίες είναι ο κύριος λόγος για την απαισιοδοξία, σύμφωνα με τον Κλάους Βολράμπε, επικεφαλής δημοσκοπήσεων στο IFO. Οι προσδοκίες για τις εξαγωγές μειώθηκαν περαιτέρω, πρόσθεσε.
«Οι ενδείξεις για μια οικονομική ανάκαμψη είναι κακές προς το παρόν», λέει ο Κλάους Νιγκς, αναλυτής στην DZ Bank.

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά τη υποχώρηση που είχε καταγράψει το χειμώνα, έδειξαν σήμερα τα δεδομένα από τη στατιστική υπηρεσία.

Τα υψηλά επιτόκια, οι επίμονα υψηλές τιμές και η απουσία ώθησης από το εξωτερικό εμπόριο θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην οικονομία κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, δήλωσε ο Νιγκς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ