Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ζητούν διαφάνεια για τα περιουσιακά στοιχεία των δημόσιων αξιωματούχων

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί είχαν ήδη υπογράψει μέχρι χθες ένα αίτημα (petition) που αναρτήθηκε διαδικτυακά ζητώντας διαφάνεια σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία δημόσιων αξιωματούχων, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης δυσαρέσκειας απέναντι στη διαφθορά σε καιρό πολέμου.

«Αυτή την ώρα, το να κρύβουμε τις δηλώσεις αυτές (τα πόθεν έσχες) από τους Ουκρανούς ισοδυναμεί με το να καλύπτουμε τη γενικευμένη διαφθορά στη χώρα», αναφέρει το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Αναρτημένο στον ιστότοπο της προεδρίας για τις πρωτοβουλίες των πολιτών, συγκέντρωσε περισσότερες από 83.000 ψήφους, πολύ περισσότερες από τις 25.000 που απαιτούνται προκειμένου ο αρχηγός του κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απαντήσει.

Τον καλούν να αναπέμψει ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, χάρη στο δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε την Τρίτη από τους βουλευτές σε δεύτερη ανάγνωση, υποτίθεται ότι αποκαθιστούσε την υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ωστόσο διατηρεί το απόρρητο για ένα επιπλέον έτος.

Όμως οι υπογράφοντες, που υποστηρίζονται από ΜΚΟ, ζητούν άμεση δημόσια πρόσβαση, ώστε η κοινωνία των πολιτών να μάθει ενδεχόμενους ύποπτους πλουτισμούς.

«Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ένα εργαλείο ελέγχου των αποφάσεων των αντιπροσώπων του κράτους που παραμένει η κύρια εξασφάλιση κατά της διαφθοράς», αναφέρεται στο αίτημα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου από το Διεθνές Κέντρο  Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), το 89% των Ουκρανών θεωρούν πως η διαφθορά είναι σοβαρό πρόβλημα. Είναι μάλιστα η κύρια ανησυχία τους μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα σε καιρό πολέμου, όταν βλέπουμε όλα τα σκάνδαλα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί και αφορούν διαμερίσματα, σπίτια στο εξωτερικό και πολυτελή αυτοκίνητα», εκτίμησε η AntAC, μια ειδική μη κυβερνητική οργάνωση.

Με ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7, ο πρόεδρος Ζελένσκι δίνει εγγυήσεις σχετικά με αυτό το ευαίσθητο θέμα τους τελευταίους μήνες.

Την Πέμπτη, ένας πρώην σύμμαχος, ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Κολομόισκι, παραπέμφθηκε σε δίκη ως ύποπτος υπεξαίρεσης κεφαλαίων από τράπεζα την οποία είχε ιδρύσει.

Και στα τέλη Αυγούστου, τουλάχιστον 200 στρατολογικά κέντρα ερευνήθηκαν εξονυχιστικά προκειμένου να ξεριζωθεί ένα σύστημα που επέτρεπε στους στρατεύσιμους να πληρώνουν για να διαφύγουν τη στράτευση.

Ο ισχυρός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θώκο, έπειτα από πολλά σκάνδαλα στο υπουργείο του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ