Πλημμύρες: Ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 14.200 αυτοψίες

Συνεχίζεται και σήμερα το έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες, με τις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πεδίο και στα σημεία των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και το έργο της κρατικής αρωγής, με βάση το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχουν θεσπίσει, όπως επισήμανε σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης.

Βασικό εργαλείο, όπως είπε, είναι η πλατφόρμα arogi.gov.gr όπου εκεί όλοι οι πολίτες που είναι πληγέντες μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για κάθε μορφή κρατικής αρωγής.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 20.545 οριστικοποιημένες αιτήσεις και γύρω στις 4.860 προσωρινές αιτήσεις. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κ. Καμπούρης, η περιφέρεια έχει επωμιστεί το έργο της μέτρησης των επιπτώσεων και των ζημιών που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις και υλοποιεί αυτοψίες.

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια είναι περισσότερες από 4.280, ενώ οι αυτοψίες που έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές υπερβαίνουν τις 1.800.

Την ίδια χρονική περίοδο, όπως σημείωσε, συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα ειδικευμένα συνεργεία της γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στις οικίες, για την οικοσκευή, αλλά και σε παντός είδους κτίρια σε όλη την έκταση της πληγείσας περιοχής, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερες από 14.200 αυτοψίες σε περισσότερες από 182 κοινότητες στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το στάδιο της κατάθεσης των αιτήσεων ακολουθείται από ένα στάδιο στο οποίο υπάρχουν διασταυρωτικοί έλεγχοι που διενεργούνται από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό απλά και μόνο να λάβουν την κρατική αρωγή όσοι πραγματικά την δικαιούνται.

«Αν παρ’ ελπίδα υπάρξουν κάποιοι ελάχιστοι οι οποίοι λάβουν την κρατική αρωγή χωρίς να την δικαιούνται, μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους αυτοί θα εντοπιστούν και τα ποσά θα επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα», επισήμανε ο κ. Καμπούρης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ενδεχόμενος υγειονομικός κίνδυνος από τα νεκρά ζώα, τα οποία περισυλλέγονται με μεγάλη ταχύτητα, διενεργούνται συστηματικές απολυμάνσεις στις περιοχές από τις οποίες περισυλλέγονται τα νεκρά ζώα» και προσέθεσε ότι με βάση τη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν και η διεύθυνση κτηνιατρικής και οι τοπικές αρχές, κατευθύνονται τα ειδικευμένα συνεργεία στις συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου και διενεργούνται οι κατάλληλες ενέργειες απολύμανσης.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, «δεδομένου όμως ότι η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών ζώων αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει δοθεί έμφαση ώστε τα ειδικευμένα συνεργεία να επανέλθουν ακόμη και στις περιοχές τις οποίες έχουν ήδη επιχειρήσει όταν ολοκληρωθεί η περισυλλογή ακόμη και του τελευταίου νεκρού ζώου, αλλά ακόμη και στις περιοχές στις οποίες τώρα δεν υπάρχει ακόμη πρόσβαση».

Κατά το διάστημα από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου 2023, όπως ανέφερε, τα συνεργεία που διενεργούν απολυμάνσεις έχουν επιχειρήσει σε περιοχές των δήμων Λάρισας, Αγιάς, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου, Αλμυρού, Βόλου, Ρήγα Φεραίου και σε 60 χωριά αυτών των δημοτικών ενοτήτων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι συνεχίζει τη λειτουργία του το τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131331300 τις ημέρες της εβδομάδας από τις 8 το πρωί έως 8 το βράδυ και το Σάββατο από 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Στο τηλεφωνικό αυτό κέντρο το οποίο, όπως είπε ο κ. Καμπούρης, θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το τέλος του μήνα, τουλάχιστον, μπορούν οι πληγέντες συμπολίτες μας να υποβάλουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις για οποιοδήποτε θέμα ακόμη και πρακτικά θέματα που αφορούν την υποβολή της αίτησης στο arogi.gov.gr αλλά και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με το πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Εναλλακτικά οι πληγέντες συμπολίτες μας, όπως τόνισε, μπορούν να υποβάλουν και στο email infoarogi@civilprotection.gr τα ερωτήματά τους για τις δικές τους αιτήσεις αναφέροντας ταυτόχρονα και άλλα απαιτούμενα στοιχεία.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι συνεχίζει να λειτουργεί ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού που έχει αποτυπωθεί στο arogi.gov.gr για την κατάθεση δωρεών από ιδιώτες. «Επισημαίνω όμως με έμφαση ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια που επιδιώκεται να συγκεντρωθούν με τον τρόπο αυτό δεν έρχονται να υποκαταστήσουν με κανένα τρόπο την υποχρέωση που έχει το κράτος να παράσχει μέριμνα και αρωγή στους πολίτες που έχουν πληγεί, αλλά έρχεται να συμπληρώσει τα κεφάλαια που κινητοποιούνται από την ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δοθεί η αρωγή και η μέριμνα και η αποτελεσματική ανακούφιση στους πληγέντες το ταχύτερο δυνατόν», σημείωσε ο κ. Καμπούρης.

«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας παρέχοντας βοήθεια και υποστήριξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ