Στη Μάλτα ο Κ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9: Συνάντηση με Μακρόν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του EUMED-9.

Το μεταναστευτικό -με έμφαση στην φύλαξη των συνόρων και την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και την εξωτερική του διάσταση που αφορά τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες- καθώς και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουν ήδη με πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές οι χώρες της Μεσογείου είναι, μαζί με τη συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε. για τη διεύρυνση, τα βασικά θέματα στο ημερολόγιο της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (MED9) που πραγματοποιείται σήμερα στη Βαλέτα της Μάλτας.

Την διάσταση αυτή, των δίδυμων κρίσεων -μεταναστευτικής και κλιματικής- στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος, είχε αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο της MED9 υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο Στρασβούργο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, απηύθυνε στις 15 Σεπτεμβρίου σχετική επιστολή στους ηγέτες της MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή, καλώντας τους άλλους ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο ταμείο αλληλεγγύης και το αγροτικό αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Το μεταναστευτικό, αποτελεί βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου της MED9, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη διάσταση. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές, στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις, έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν

Επιπλέον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου της MED9, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, στη σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα και την τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ