Αραβικός Σύνδεσμος: Παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου “αξίωσε” σήμερα “την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων” στη Λωρίδα της Γάζας και την δημιουργία “διαδρόμων” για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, κατά την δέκατη ημέρα πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

“Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό”, δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η αιφνίδια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και οι βομβαρδισμοί σε αντίποινα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα προκάλεσαν στις δύο πλευρές τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε λίγο πριν από τις δηλώσεις του Αμπούλ Γάιτ ότι δεν υπάρχει “εκεχειρία” σε αυτό το στάδιο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς το Ισραήλ συνέχιζε σήμερα να συγκεντρώνει στρατό στα περίχωρα του παλαιστινιακού θύλακα για μια πιθανή χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς.

“Ο στρατός κατοχής (σ.σ.: ο ισραηλινός στρατός) ανακοίνωσε ήδη από την αρχή ότι ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε καύσιμα δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Γάζα, στερώντας έτσι από τους Παλαιστίνιους την ανθρώπινη υπόστασή τους και ανοίγοντας τον δρόμο σε εθνοκάθαρση”, συνέχισε ο Αμπούλ Γάιτ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, μια “άνευ προηγουμένου καταστροφή” βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, Κυριακή, ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ και ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι είχαν προειδοποιήσει ότι η χερσαία επιχείρηση που δείχνει να ετοιμάζει ο ισραηλινός στρατός “θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρωτοφανών διαστάσεων γενοκτονία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ