Ισραήλ: Πλήρης πολιορκία στη Γάζα – Χωρίς ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και νερό η περιοχή

Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις σημερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια στη Γάζα

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα από το Σάββατο, σύμφωνα με απολογισμό των νεκρών που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα σταματήσει την υδροδότηση της Γάζας

Ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

«Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας τη διακοπή της υδροδότησης.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες για το ρόλο της στην επίθεση της Χαμάς

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και τη βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, «η αναφορά σε ρόλο του Ιράν έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες» του Ισραήλ.

«Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν είναι βασισμένες σε πολιτικά κίνητρα και έχουν στόχο να δικαιολογήσουν τη βαριά ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος και να διορθώσουν την κακή εικόνα του», επέμεινε.

«Δεν έχουμε κανένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων κανενός κράτους, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κανανί γνωστοποίησε επίσης πως το Ιράν έχει ζητήσει να συνεδριάσει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης «για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις».

Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αιφνιδιαστική και μαζική επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο από τη Χαμάς και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη νύκτα πως η Τεχεράνη «δεν εμπλέκεται στην απάντηση της Παλαιστίνης», διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί από τη Wall Street Journal.

Ο Κανανί προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε απειλεί το Ιράν οφείλει να γνωρίζει πως κάθε βλακώδης δράση θα επιφέρει καταστροφική απάντηση».

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε χθες, Κυριακή, πως το Ιράν υποστηρίζει «τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους» και είχε καλέσει «τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να δηλώσουν κι αυτές την υποστήριξή τους.

Ο Ραϊσί είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, τους Ισμαήλ Χανίγια και Ζιάντ αλ-Ναχάλα αντιστοίχως, τους οποίους είχε υποδεχθεί χωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

Μπορέλ: Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Συγκαλώ αύριο έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και στην περιοχή” ανέφερε ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα αύριο το απόγευμα, θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένοι υπουργοί για το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC), ενώ όσοι δε, βρίσκονται εκεί θα συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ