Κ. Μητσοτάκης: Με ταχύτητα ρεκόρ προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά έργα στην Παλαγία του Έβρου

Την Παλαγία, η οποία επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο το καλοκαίρι, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την άφιξή του χθες Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον διευθυντή της γενικής διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Γκουντούφα, και τον δασάρχη Αλεξανδρούπολης, Γιώργο Πιστόλα, για τα αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν ξεκινήσει ήδη στην περιοχή. Στην περιοχή αναμένεται να γίνουν συνολικά έργα 28 χιλιομέτρων, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί παρεμβάσεις σε μήκος 7 χιλιομέτρων.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους υλοτόμους από τον δασικό συνεταιρισμό Πετρολόφου και Σιδηροχωρίου, τους οποίους συνεχάρη κι ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της φωτιάς, αλλά και για τα έργα που εκτελούνται σήμερα.

«Είναι ρεκόρ η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στους δασικούς συνεταιρισμούς μας, όχι μόνο για τη δουλειά που κάνουν τώρα, αλλά για τη σπουδαία δουλειά την οποία έκαναν τις πολύ δύσκολες ημέρες της φωτιάς και θέλω να το ακούσουν όλες και όλοι, ότι αν δεν ήταν τα παιδιά, θα είχαμε χάσει ακόμη 100.000 στρέμματα παραγωγικού δάσους», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υλοτόμους.

«Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους με εμπειρία που να δουλεύουν μέσα στο δάσος και να έχουμε παραγωγικά δάση. Ένας από τους κεντρικούς σκοπούς μας είναι να αυξάνουμε τον αριθμό των δασών που είναι παραγωγικά και φυσικά να μπαίνουν και νέα παιδιά στη δουλειά και να εκπαιδεύονται, όπως κάνατε εσείς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, με μια ανακατανομή την οποία κάναμε. Θα πάνε αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής. ‘Αρα είμαστε απολύτως καλυμμένοι ως προς τη χρηματοδότηση και στα άμεσα έργα αποκατάστασης αλλά και στα πιο βαριά έργα, τα αντιπλημμυρικά μας και την ευρύτερη θωράκιση της περιοχής, έτσι ώστε μετά η φύση να κάνει τη δουλειά της και να φροντίσουμε το δάσος να ξαναγεννηθεί από μόνο του όσο πιο γρήγορα γίνεται και εμείς να παρεμβαίνουμε μόνο σημειακά εκεί όπου θα μας υποδείξουν οι ειδικοί ότι είναι πράγματι απαραίτητο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Και εμείς από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, γιατί πραγματικά με την δική σας στήριξη πετύχαμε και την ανακατανομή όλων των πιστώσεων. Για τον Έβρο και τη Ροδόπη, είναι 86 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν για όλη την περιοχή για τα έργα αποκατάστασης, προστασίας και αναδάσωσης εκεί που χρειάζεται. Και βέβαια στους δασικούς συνεταιρισμούς, τους οποίους θα τους στηρίξουμε και με αναβάθμιση των μέσων και των υποδομών, αλλά και τη συνεχή εκπαίδευσή σας, ώστε και νέα άτομα να προστεθούν, όπως είπε ο κ. πρόεδρος», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γκουντούφας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ