Μαυροβούνιο: Ο Αριστοτέλης «εγκαταστάθηκε» σε Πανεπιστήμιο της Ποντγκόριτσα

Η προτομή του Μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου και πανεπιστήμονα Αριστοτέλη κοσμεί εδώ και λίγες μέρες τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μαυροβουνίου και θυμίζει στους φοιτητές της σχολής ότι «Άνθρωπος ζώον λόγον έχων», ότι δηλαδή ο άνθρωπος διαφέρει από όλα τα άλλα ζώα, γιατί μόνο αυτός είναι προικισμένος με λόγο, ο οποίος τον καθιστά ικανό να διακρίνει το δίκαιο από το άδικο, το αγαθό από το κακό, το ωφέλιμο από το βλαβερό.

Αυτή τη φράση είπε στην ελληνική γλώσσα ο Κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Μίλαν Μάρκοβιτς (Milan Markovic), όταν υποδέχθηκε για πρώτη φορά -πριν από περίπου τρία χρόνια, τον Έλληνα Πρέσβη στο Μαυροβούνιο Παναγιώτη Πάρτσο. Τότε ο κ. Πάρτσος, διέκρινε την αγάπη του κ. Μάρκοβιτς για τον Έλληνα φιλόσοφο και πρότεινε να προσφέρει η Πρεσβεία μία προτομή του Αριστοτέλη στο πανεπιστήμιο, ιδέα που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Χρειάστηκε να περάσουν λίγα χρόνια -δεδομένου ότι μεσολάβησε και η περίοδος της πανδημίας, για να γίνει η δωρεά της Ελληνικής Πρεσβείας, έπειτα από χορηγία της Jugopetrol (Ελληνικά Πετρέλαια) στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, στην Ποντγκόριτσα.

«Στην είσοδο της Σχολής, κάτω από την επιγραφή του Πανεπιστημίου δεσπόζει ο Αριστοτέλης και θυμίζει σε όλους τι σημαίνει ελληνικός πολιτισμός, γιατί στον Αριστοτέλη βασίζονται τα πάντα. Είτε πρόκειται για φυσική, είτε για ηθική, τα πάντα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Έλληνας Πρέσβης στο Μαυροβούνιο Παναγιώτης Πάρτσος.

Ο ίδιος, πριν από την τελετή των αποκαλυπτηρίων, έδωσε μία διάλεξη με θέμα το βίο του Αριστοτέλη, τη διδασκαλία του και τα μηνύματα αυτής στην σύγχρονη εποχή, με μεγάλη δυσκολία να «χωρέσει» στοιχεία της προσωπικότητας του τεράστιου πανεπιστήμονα σε μία σύνοψη διάρκειας μερικών λεπτών. «Κι άλλα ζώα συγκροτούν κοινωνίες, αλλά δεν έχουν τον λόγο, δηλαδή τη δυνατότητα έλλογης σκέψης και διερεύνησης των σχέσεων μεταξύ αιτίου και αιτιατού. Ο Αριστοτέλης μας δίνει το πλαίσιο εντός του οποίου ο άνθρωπος, ως έλλογο κοινωνικό ζώον, αναζητεί λύση στα προβλήματά του», είπε στην ομιλία του ο κ. Πάρτσος, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος και φοιτητές. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομιλία, μεταφρασμένη από την πρεσβεία στην τοπική γλώσσα, δημοσιεύτηκε λίγες μέρες αργότερα σε μια από τις τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, σε δισέλιδο αφιέρωμα για τον Αριστοτέλη.

Ο Έλληνας Πρέσβης σημείωσε ακόμα στην ομιλία του ότι οι Σταγειρίτες αναγνώρισαν την ανάγκη της έμπνευσης της διδασκαλίας του Αριστοτέλη, καθώς έκριναν σκόπιμο να θυμίζουν στους εαυτούς τους ότι λύσεις στα προβλήματα βρίσκονται μέσα από τη διαβούλευση, από διάλογο, εφόσον γίνεται με γνώμονα την αποφυγή των άκρων και την εξεύρεση του μέσου. Έκανε επίσης αναφορές στη Μακεδονία, όπου βρίσκεται η γενέτειρα του Αριστοτέλη και όπου επέστρεψε προσκληθείς από τον βασιλιά Φίλιππο τον Β’, για να αναλάβει την αγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τότε διαδόχου.

Τέλος, θέλοντας να γεφυρώσει τα 2.300 χρόνια που χωρίζουν τον Αριστοτέλη και τις διδαχές του με την σημερινή εποχή, αναφέρθηκε στην «πολιτική ορθότητα», η οποία -όπως είπε, δεν έχει ίχνος γνησιότητας, καθώς αντιστρατεύεται σε ό,τι αποτελεί το σύνολο της κλασικής κληρονομιάς, στην οποία βασίστηκε η Αναγέννηση και προχώρησε ο Διαφωτισμός. «Η ελευθερία του λόγου και της σκέψης του Αριστοτέλη, οι νόμοι που δημιουργούσαν έναν πλέγμα εννοιών και αξιών, έχουν περάσει στο παρελθόν. Αυτό που έφερε ο Αριστοτέλης και οι άλλοι Έλληνες φιλόσοφοι, έχει δώσει την θέση του στον φόβο που διαχέεται στην κοινωνία. Κυρίες και κύριοι, έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Αλλά έχουμε και κείνους που μας εμπνέουν. Όπως τον Αριστοτέλη» κατέληξε.

Πλέον, ο Αριστοτέλης «έφτασε» από τα Στάγειρα στην Ποντγκόριτσα και εγκαταστάθηκε στο μέρος όπου έπρεπε να βρίσκεται: στο πανεπιστήμιο, έναν χώρο όπου μεταφέρεται η ανθρώπινη γνώση αιώνων, όπου διαμορφώνονται οι γενιές του αύριο.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Πρεσβεία στο Μαυροβούνιο λειτουργεί σχολείο ελληνικής γλώσσας με δωρεάν μαθήματα, στο οποίο φέτος φοιτούν 140 μαθητές, σε διάφορα επίπεδα. Οι εγγραφές κάθε χρόνο αυξάνονται, ενώ αρκετοί από τους μαθητές συμμετέχουν κάθε χρόνο σε εξετάσεις απόκτησης πτυχίων ελληνομάθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ