Μεξικό: 45 νεκροί και 47 αγνοούμενοι από τον καταστροφικό τυφώνα Ότις

Τρεις ξένοι -Αμερικανός, Καναδός και Βρετανός- συγκαταλέγονται στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καταστροφικού τυφώνα Ότις, που σάρωσε την πόλη Ακαπούλκο, τουριστικό μαγνήτη στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφεραν χθες Δευτέρα οι αρχές, οι οποίες αναθεώρησαν τον απολογισμό των θυμάτων κατεβάζοντάς τον από τους 48 στους 45 νεκρούς και αυξάνοντας τον αριθμό των αγνοουμένων στους 47 από τους 6.

Και οι τρεις ξένοι «ήταν κάτοικοι, όχι τουρίστες», διευκρίνισε η κυβερνήτρια της πολιτείας Γκερέρο, όπου υπάγεται διοικητικά η πόλη των περίπου 780.000 κατοίκων, η Έβελιν Σαλγάδο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχωρεί καθημερινά ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Προχθές Κυριακή, το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως στο λιμάνι βρίσκονταν 263 αλλοδαποί όταν το έπληξε ο Ότις, την Τετάρτη, ανάμεσά τους 34 Αμερικανοί, 18 Γάλλοι και 17 Κουβανοί.

Η κυρία Σαλγάδο, που έδωσε τα νεότερα στοιχεία τηλεφωνικά, αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων. «Θρηνούμε μέχρι στιγμής -σύμφωνα με προκαταρκτική αναφορά της εισαγγελίας- 45 θανάτους», ενώ «47 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», είπε η κυβερνήτρια.

Προχθές Κυριακή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έκανε λόγο για 48 νεκρούς και έξι αγνοούμενους.

Το μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε χθες Δευτέρα επιχείρηση έρευνας στη θάλασσα για να εντοπίσει αγνοούμενος, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, όπως συνηθίζει, επέκρινε τον τρόπο που καλύφθηκε η καταστροφή από μεξικανικά ΜΜΕ, κατηγορώντας τα πως ενεργούν σε συμπαιγνία με πολιτικούς του αντιπάλους για να δυσφημίσουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Δρουν «σαν όρνια που ψάχνουν νεκρούς», στηλίτευσε.

Ο αρχηγός του κράτους είπε ακόμη πως πήγε να διαπιστώσει από αέρος τις ζημιές στην πόλη, όπου είχε προσπαθήσει να μεταβεί επίσης το βράδυ της Τετάρτης, προτού επιστρέψει στην πρωτεύουσα.

Η κυβέρνησή του επικρίνεται διότι στην Ακαπούλκο δεν έχουν φθάσει παρά ανεπαρκείς ποσότητες βοήθειας, ιδίως τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Ο Ότις, που κατατασσόταν στην κατηγορία 5 -τη μεγαλύτερη της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον- όταν χτύπησε την πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες με ανέμους 270 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές 300 χ.α.ώ., προκάλεσε καταστροφές σε χιλιάδες κτήρια της πόλης, που ζει κυρίως από τον τουρισμό.

Καταστήματα και σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν προτού αρχίσει να φθάνει βοήθεια. Κάπου 17.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην πόλη για εγγυηθούν την ασφάλεια.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων άρχισε να διανέμεται την Παρασκευή το μεσημέρι, αφού άνοιξαν ξανά το αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο.

Από τροπική καταιγίδα, ο Ότις μεταμορφώθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 5 μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σε κάπου έξι ώρες. Οι κάτοικοι της Ακαπούλκο είχαν ελάχιστο χρόνο για να λάβουν μέτρα προστασίας των σπιτιών, των καταστημάτων και των ξενοδοχείων, ή για να προετοιμαστούν, για παράδειγμα αποθηκεύοντας τρόφιμα και νερό.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, 273.000 σπίτια και 600 ξενοδοχεία υπέστησαν ζημιές. Ακόμη, 12 δρόμοι παρέμεναν κλειστοί ως και χθες.

Το κόστος των ζημιών ενδέχεται να φθάσει ως ακόμα και τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια (14,2 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με την προκαταρκτική πρώτη εκτίμηση ειδικού στην ανάλυση κινδύνων της εταιρείας Enki Research.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ