Μπάιντεν από Τελ Αβίβ: Το Ισραήλ θα επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται.

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει εντός αυτής της εβδομάδας από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δέσμη βοήθειας «άνευ προηγουμένου» για το Ισραήλ. Τόνισε η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα για τους αγνοούμενους Αμερικανούς πολίτες.

«Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση» ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Λίγο νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ποιον λόγο πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τα στοιχεία που του έχει δείξει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ