Τρίτη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από την Ράφα

Μια τρίτη οχηματοπομπή φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισε σήμερα το πέρασμα της Ράφα προερχόμενο από την Αίγυπτο με κατεύθυνση την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης και δύο πηγές από τον τομέα της ασφάλειας.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Ράφα ξεκίνησε το Σάββατο ύστερα από διαμάχες για τις διαδικασίες επιθεώρησης των προμηθειών και βομβαρδισμούς στη μεθόριο από την πλευρά της Γάζας που είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνει εγκλωβισμένο στην Αίγυπτο.

Η Ράφα είναι το βασικό πέρασμα προς και από τη Γάζα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ. Μετά την «πλήρη πολιορκία» που επέβαλε το Ισραήλ στον θύλακα ως αντίποινα στην επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Ράφα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Σάββατο και την Κυριακή πέρασαν 34 φορτηγά. Ο αριθμός των φορτηγών στο σημερινό κομβόι ήταν αντίστοιχος με τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσαν ο εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης και οι δύο πηγές.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και όπου εξαντλούνται τα τρόφιμα ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ