Αιματηρή επίθεση ενόπλων στην Ιερουσαλήμ με τρεις νεκρούς: Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι εναντίον ανθρώπων που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

«Δύο τρομοκράτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και ήταν οπλισμένοι ο ένας με Μ-16 και ο άλλος με πιστόλι» άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου γύρω στις 07:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Ντορόν Τόργκεμαν στους δημοσιογράφους από το σημείο της επίθεσης.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι την επίθεση εξαπέλυσαν «δύο κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», δύο αδέλφια ηλικίας περίπου 30 ετών που συνδέονται με τη Χαμάς και οι οποίοι είχαν στο παρελθόν φυλακιστεί στο Ισραήλ. Οι δύο δράστες «σκοτώθηκαν γρήγορα από δύο στρατιώτες που ήταν εκτός υπηρεσίας και έναν πολίτη, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον τους», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η Magen David Adom (Mada), η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, επεσήμανε ότι μεταξύ των νεκρών είναι «μια νεαρή γυναίκα 24 ετών».

Μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων είχε σπεύσει στο σημείο, ενώ η αστυνομία ερεύνησε την περιοχή για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν άλλοι δράστες.

Εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters δείχνουν την επίθεση. Στο βίντεο φαίνεται ένα λευκό αυτοκίνητο να σταματά δίπλα σε μια στάση λεωφορείου όπου περιμένουν πολλοί πολίτες. Δύο άνδρες βγαίνουν από το όχημα με τραβηγμένα τα όπλα και τρέχουν προς το πλήθος, ενώ οι άνθρωποι στη στάση αρχίζουν να σκορπίζονται. Λίγο αργότερα οι δράστες πέφτουν νεκροί.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ κατήγειλε «ένα ακόμη παράδειγμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, του ατελείωτου πολέμου που διεξάγουμε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως της Χαμάς».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Bενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη με ανακοίνωσή του τους δύο στρατιώτες και τον πολίτη που επενέβησαν και εξουδετέρωσαν τους δράστες. «Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να επεκτείνει τη διανομή όπλων στους πολίτες», διαβεβαίωσε.

«Αυτή η επίθεση ενισχύει περαιτέρω τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να πολεμάμε με ισχύ και αποφασιστικότητα κατά της φονικής τρομοκρατίας που απειλεί τους πολίτες μας», σχολίασε ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ στο Χ.

«Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει εκ νέου ότι δεν πρέπει να επιδεικνύουμε αδυναμία, ότι πρέπει να μιλάμε στη Χαμάς μόνο μέσω του σκοπεύτρου (των τουφεκιών), μόνο μέσω του πολέμου», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ από το σημείο της επίθεσης.

Και ο Μπεν- Γκβιρ δήλωσε ότι ο Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική της χαλάρωσης των κανονισμών για την έκδοση αδειών οπλοφορίας από πολίτες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η σημερινή επίθεση αποτελεί υπενθύμιση «της τρομοκρατικής απειλής που αντιμετωπίζουν καθημερινά το Ισραήλ και οι Ισραηλινοί (…) Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα αυτής της επίθεσης».

H ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυροβόλα όπλα που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι, και ζήτησε «να κλιμακωθεί η αντίσταση» κατά του Ισραήλ.

«Οι αδελφοί Μουράντ Νεμρ (38 ετών) και Ιμπραχίμ Νεμρ (30 ετών) (…), μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ από τη Σουρ Μπάχερ», συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, «θυσιάστηκαν διεξάγοντας επιχείρηση» κατά την οποία «σκοτώθηκαν τρεις έποικοι και τραυματίστηκαν άλλοι», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

H παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ως φυσική απάντηση στα πρωτοφανή εγκλήματα που διαπράττει η κατοχή», αναφερόμενη στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι δύο δράστες της επίθεσης, αδέλφια από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ