Εκδήλωση για την αρχαία ιστορία του Αλίμου, τους ανθρώπους και τους θεσμούς τους

Ο Άλιμος δεν ήταν μόνον η γενέτειρα του μεγάλου Θουκυδίδη αλλά μια οργανωμένη κοινότητα, συγκροτημένη σε “Δήμο”, όπου ασκούνταν οι καθημερινές βιοτικές, οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες των ανθρώπων, διαμορφώνονταν τα πολιτιστικά, θρησκευτικά και πολιτικά έθιμα τους και δημιουργούνταν οι αντίστοιχοι θεσμοί.

Ο Πολυχώρος «Στάση στο Καλαμάκι» επιχειρεί να ανιχνεύσει την ιστορία του Αλίμου, αιώνες πίσω, μέσω αρχαιολογικών αποτυπωμάτων της περιοχής τα οποία αποκάλυψε, μελέτησε και ερμήνευσε η σύγχρονη αρχαιολογική επιστήμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “στην περιοχή μας, όπως ορίζεται με τα σημερινά της διοικητικά όρια, είχαν, ειδικότερα, συγκροτηθεί οι δήμοι “Ευωνύμου”, και “Αλιμούντος” που εκπροσωπούνταν στην αρχαία Βουλή των 500, το νομοθετικό σώμα της αρχαίας Αθήνας.

Ανάμεσα στα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα, που έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, αποτέλεσε ιδιαίτερο ερέθισμα για εμάς να αναδείξουμε με σχετική εκδήλωση, την ανεύρεση της μαρμάρινης στήλης με το “Δημοτικό Ψήφισμα Αλιμουσίων” (του 4ου αιώνα π.Χ) και του “θραύσματος στήλης” με το “Δημοτικό Ψήφισμα Ευωνυμέων”(του 4ου αι. π.Χ), συνδυάζοντας ως ευκαιρία, τη χρονολογικά επετειακή σήμανση της ανεύρεσής τους, πριν από 100 και 50 χρόνια αντίστοιχα.

Το “Δημοτικό Ψήφισμα Αλιμουσίων”, είναι το μοναδικό δημοτικό ψήφισμα του αρχαίου Δήμου Αλιμουσίων που έχει βρεθεί. Η σημασία του ψηφίσματος αυτού, όπως και κάθε ψηφίσματος στην αρχαιότητα, έγκειται στο γεγονός ότι είναι «Δημοτικό» των «Αλιμουσίων», δηλαδή απόφαση λαϊκής συνέλευσης, και όχι ένα απλό έγγραφο της τότε Διοίκησης ή άλλου οργάνου. Επίσης, το “Δημοτικό Ψήφισμα Ευωνυμέων”, παρά την ελλιπή διατήρησή του, προσφέρει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη δημόσια αποδιδόμενη τιμή σε ένα δημοτικό αξιωματούχο, το Δήμαρχο της εποχής.

Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε όλα τα παραπάνω, μακρινά ως προς τη δημιουργία τους, αλλά πάντα πολύτιμα και για το δικό μας παρόν, αφού αποτελούν σημαντικά στοιχεία γνώσης της τοπικής, και όχι μόνο, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας, έχουμε την τύχη και την τιμή να διοργανώνουμε εκδήλωση τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, Λεωφ.Ιωνίας 96 με τίτλο:

… ἀρετῆς ἕνεκα και δικαιοσύνης …

(φράση που περιλαμβάνεται και στα δύο ψηφίσματα) με συμμετοχή δυο κατεξοχήν ειδικών, καταξιωμένων επιστημόνων αρχαιολόγων, που έχουν ασχοληθεί, εκτός των άλλων, επισταμένα με την περιοχής μας:

– ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΙΝΧΑΟΥΕΡ, Επίτιμος Έφορος των Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Η ομιλία του θα έχει θέμα: “Δύο αρχαία δημοτικά ψηφίσματα από την περιοχή του σύγχρονου Αλίμου: Αλιμουσίων – Ευωνυμέων”.

– ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΖΑ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Επίτιμη Προϊσταμένη τμ. Αρχαιοτήτων Υπ. Πολιτισμού.

Η ομιλία της θα έχει θέμα: “Αλιμούς και Ευώνυμον: τα πιθανά εδαφικά τους όρια, βάσει επιγραφικών ευρημάτων”.

Παρέμβαση θα κάνει ο Αριστείδης Θωμόπουλος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αλίμου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κώστας Παπαδόπουλος, δικηγόρος.”