Ιράν: Η επέκταση του πολέμου στη Γάζα είναι πλέον «αναπόφευκτη»

Η επέκταση του πολέμου που διεξάγεται στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς είναι «πλέον αναπόφευκτη», δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμμαχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, με φόντο φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης του πολέμου πάνω στους άμαχους κατοίκους της Γάζας, η επέκταση του πεδίου του πολέμου έχει πλέον καταστεί αναπόφευκτη», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον καταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

Το Ιράν, στενός σύμμαχος της Χαμάς και ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, είχε χαιρετίσει την «επιτυχία» της αιματηρής επίθεσης, την οποία πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος και κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, αρνούμενο πάντως οποιαδήποτε ανάμιξή του στην προετοιμασία της και στη διεξαγωγή της.

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έχει δηλώσει πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει το «καθήκον να υποστηρίξει τις οργανώσεις της αντίστασης», αναφερόμενος στις ένοπλες οργανώσεις οι οποίες πολεμούν εναντίον του Ισραήλ, αλλά επέμεινε πως οι οργανώσεις αυτές δρουν με ανεξάρτητο τρόπο.

7 μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα

Η λιβανική Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα πως επτά μαχητές της σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, χωρίς να διευκρινίσει πού ή πότε, ενώ οι εντάσεις στα σύνορα έχουν αυξηθεί αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου δεν έδωσε τα ονόματα των επτά μαχητών του στην ανακοίνωση που εξέδωσε, λέγοντας πως ήταν “μάρτυρες στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ”, έκφραση που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για να θρηνήσει τον θάνατο των σκοτωμένων μελών της, που ανέρχονται συνολικά σε 68 αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου πριν από έναν και πλέον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ